Finančni trgi

Prispevki

V 2015 najbogatejši izgubili milijarde na borzi, kaj narediti, da v 2016 ne ponovite njihovih napak?

V 2015 najbogatejši izgubili milijarde na borzi, kaj narediti, da v 2016 ne ponovite njihovih napak?
January 05
19:16 2016

400 najbogatejših zemljanov je v lanskem letu po podatkih Bloombergovega indeksa milijarderjev izgubilo malo manj kot 18 milijard evrov. Borzna legenda in najuspešnejši investitor vseh časov Warren Buffett, ki je trenutno tretji najbogatejši človek na svetu, je v 2015 izgubil več kot 10 milijard evrov, njegova investicijska družba Berkshire Hathaway Inc. pa je prvič po letu 2011 zabeležila izgube namesto donosov.

Tudi leto 2016 se na borzi ni začelo rožnato ...

Po avgustu, od katerega je kitajska borza zrasla približno 25%, se je zaradi objave slabih makroekonomskih podatkov v Shanghai ponovno vrnila panika. Padcev kitajskih delnic niso preprečile niti začasne zaustavitve trgovanja, indeks Shanghai je na koncu zaključil približno 7 odstotkov nižje. Sledil je padec tudi na borzah drugod po svetu, evropski in ameriški borzi indeksi so tako padli za 4 oziroma 2 odstotka.

Ali je panika na borzi tudi posledica dviga obrestne mere v Ameriki?

Kot vemo, je FED v decembru prvič po devetih letih zvišal obrestno mero, sicer za bolj simboličnih 0.25%. To naj bi bil tudi znak ostalim državam, da je ameriško gospodarstvo postalo dovolj močno in robustno, da si lahko privošči tudi začetek zaostrovanja denarne politike. Iz zgodovine pa vemo, da je bilo kar nekaj tovrstnih primerov, ko so centralne banke sprva dvignile obrestno mero, nato pa so jo bile prisiljene ponovno spustiti.Ker so trgi še zelo nestabilni, vsak dvig obrestne mere pa povzroči tudi odlive kapitala iz razvijajočih se trgov, bodo morale tudi ZDA zelo tehtno premisliti o morebitni dinamiki nadaljnjega zviševanja obrestnih mer.

Povejte nam, kaj ste delali na borzi do sedaj, in povedali vam bomo, česa ne početi v 2016!

V teh razburkanih borznih časih smo zato v uredništvo prejeli številna vprašanja, kako je najbolj smiselno ravnati v teh volatilnih razmerah, kakšni so obeti za prihodnost in kam je trenutno najbolj smiselno vložiti svoja sredstva. Ker na to vprašanje ni univerzalnega recepta, 10 najhitreje prijavljenim bralcem ponujamo možnost za brezplačni individualni posvet z enim izmed naših strokovnjakov. Zato ne oklevajte in se prijavite zdaj prek spodnjega obrazca – toda pohitite, sprejeli bomo le prvih 10 prijavljenih!

Zaradi izjemnega zanimanja podaljšujemo možnosti prijave še za 10 dodatnih bralcev! 

P.S.  29. januarja bo Evropska centralna banka ponovno zasedala in prav možno je, da bodo postregli še s kakšnimi dodatnimi  ukrepi za povečanje likvidnosti. Na prihodnjih zasedanjih se namreč pričakuje dodatno nižanje obrestnih mer in zviševanje količine denarja, ki ga z nakupom obveznic pošiljajo v obtok. Mnogi zato že zdaj špekulirajo na potencialno rast evropskih delnic – se bo le-ta res zgodila?

About Author

Primož Hočevar

Primož Hočevar

Related Articles