Finančni trgi

Prispevki

QE3 – kaj nas pravzaprav čaka?

QE3 – kaj nas pravzaprav čaka?
August 28
11:28 2012

QE ali kvantitativno sproščanje je ukrep centralne banke, ki poveča likvidnost bank in s tem posledično izboljša stabilnost sistema in poveča količino denarja v obtoku.

Tako pravi teorija. V resnici pa QE ni nič drugega kot zamenjava naložb - banka ima v portfelju najbolj varne naložbe (ameriške obveznice), ki ji ne prinašajo skoraj nič obresti, centralna banka pa z QE samo zamenja te obveznice za denar (gotovino). To ni tiskanje denarja, kot nekateri pravijo, saj je le zamenjava. Denar je v sistemu že obstajal, saj so morale banke z njim kupiti obveznice. Sedaj (oz. v času QE) "pod prisilo" prodajajo obveznice centralni banki, ki pa jih bo nekoč v prihodnosti (verjetno v 2014) prodajala nazaj in banke bodo morale "pod prisilo" kupovati te obveznice nazaj.

Ugotovili smo, da QE torej ni tiskanje denarja, prav tako pa nima nekih velikih pozitivnih učinkov na samo gospodarstvo.

Zaradi tega, ker je kupec centralna banka in ima željo po nižjiih obrestnih merah, v tem obdobju obrestne mere padejo (oz. se to zgodi takoj po objavi QE, v času izvrševanja pa ni ogromnih razlik). Upravičeno lahko rečemo, da so na boljšem tisti, ki imajo kredite, saj morajo plačevati manj, vendar pa na drugi strani 'trpijo' varčevalci v obliki manjših obresti - lahko bi se reklo, da se efekt izniči.

Edini efekt, ki pa je očiten, pa je psihološke narave.

VIDEO: Quantitative easing (QE) - kaj to sploh je?

Ukrepi centralne banke pozitivno vplivajo na vrednosti delniških trgov - to smo videli pri QE1, QE2 in Operation Twist (na sliki). Ali bo podobno tudi sedaj, ko se pričakujejo novi ukrepi FED-a?

Potencialne težave bi se na trgih lahko pojavile, če do QE3 ne bo prišlo. To bi bilo zelo negativno presenečenje (kljub temu, da bi v tem primeru centralni bankirji zagotavljali, da se gospodarstvo izboljšuje) in posledično bi se cene delnic na trgih sesedle.

Prav tako pa so investitorji pognali cene že tako visoko, da v primeru ukrepanja FED-a, učinek na trgih verjetno ne bo tolikšen kot v preteklih primerih. Kratkoročno bodo trgi narasli, vendar nimajo dolgoročnejših razlogov za rast, saj kot smo ugotovili QE za gospodarstvo ne naredi nič posebnega.

Takšno stanje na trgih se lahko dobro izkoristi z uporabo opcij.

Če pričakujemo kratkoročno rast, vendar nas pa nas je strah, da bo prišlo do večjih padcev kmalu zatem, je najbolje da kupimo CALL opcijo s kratkim časom dospetja in PUT opcijo z daljšim časom dospetja. S tem se izpostavimo potencialnim dobičkom, če trgi narastejo (zaradi CALL opcije) in hkrati v primeru močnejših padcev tudi zaslužimo zaradi PUT opcije. Več o opcijah si lahko preberete tukaj.

About Author

Luka Gubo

Luka Gubo

je kvantitativni analitik pri podjetju Finančni Trgi d.o.o. in upravljavec sklada FT Quant, in ima dolgoletne izkušnje na področju razvoja kvantitativnih modelov in investicijskih strategij. Njegov fokus je implementacija ugotovitev priznanih svetovnih akademikov v prakso, kar pomeni razvoj investicijskih pristopov, ki imajo visoke tveganju prilagojene donose. Zagovarja popolno transparentnost delovanja in čim bolj sistematično odločanje v investicijskem procesu. Za slovenske medije je pogosto vir informacij ali v obliki posvetov ali pisanja prispevkov in kolumn. Njegovi prispevki in komentarji so bili objavljeni v vseh večjih slovenskih medijih (Planet Siol.net, 24ur.com, Delo, Dnevnik, Finance, RTV Slo, Radio Slovenija, Val202, idr.)

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce