Finančni trgi

Prispevki

Z delnicami katerih držav se je v 2015 dalo najbolje zaslužiti?

Z delnicami katerih držav se je v 2015 dalo najbolje zaslužiti?
January 18
15:12 2016

Če ste hoteli zaslužiti več kot 20% v manj kot letu dni, so bile danske in japonske delnice v 2015 zagotovo prava odločitev. Danski borzni delniški indeks je namreč pridobil slabih 40 odstotkov, z nakupom japonskega delniškega indeksa Nikkei 225 pa so vlagatelji v preteklem letu zaslužili dobrih 20 odstotkov.

Je pa bilo leto 2015 poseben mejnik za japonske delnice, saj se je ravno v tem letu njihova vrednost približala 15-letnem rekordu omenjenega indeska, ki je bil nazadnje dosežen marca leta 2000. V družbi najboljših so se znašle tudi ruske delnice (17%), zavidljive donose pa sta ustvarila tudi glavna dva 'sosedska' borzna delniška indeksa iz Avstrije (16%) in Italije (cca. 15%).

Leto 2015 je že za nami, donosi na borznih trgih pa so bili tako kot vedno zelo razpršeni med različnimi državami. V zgornji tabeli, ki smo jo izdelali na portalu Finančni trgi, si lahko ogledate dosežene donose oziroma izgube različnih držav po svetu (v lokalnih valutah).

Bo Hrvaška v 2016 padla v rececijo?

Na drugi strani so se najslabše odrezale brazilske in grške delnice. Z investiranjem v grški borzni indeks so vlagatelji samo v tem letu izgubili malo manj kot 60 odstotkov, medtem ko so brazilske delnice ustvarile izgubo v višini 34%. Pri tem je zanimivo, da je Brazilija edina država t.i. BRIC skupine (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska), kjer so domače delnice leto zaključile v rdečih številkah, medtem ko so ruske, indijske in kitajske delnice preteklo leto končale v zelenih številkah.

Kaj pa slovenske delnice?

Slovenija žal ni bila uvrščena na lestvico najdonosnejših borznih delniških indeksov, saj so slovenske delnice končale leto 2015 negativno. Slovenski delniški borzni indeks SBITOP je namreč v 2015 izgubil dobrih 10 odstotkov. Če bi bila na lestvico uvrščena tudi naša država, bi torej zasedla rep lestvice in delala družbo španskim in kanadskim delnicam, ki so prav tako v 2015 izgubile okoli 10 odstotkov vrednosti.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles