Finančni trgi

Prispevki

ZLATO: Najnižje v zadnjih 7 letih!

ZLATO: Najnižje v zadnjih 7 letih!
March 22
08:07 2015

Kaj se je dogajalo v preteklosti s ceno zlata?

Spodnji graf predstavlja dolgoročno gibanje cene zlata. Na grafu vidimo daljše obdobje rasti zlata, od leta 2001 do leta 2011. V septembru 2011 je zlato doseglo najvišje nivoje in sicer je bila cena zlata že 1920 dolarjev na unčo. Sledilo je obdobje stagniranja cen zlata in v letu 2013 je cena zlata prebila 2-letno območje močne podpore pri ceni 1.500 dolarjev na unčo.

Kaj lahko razberemo iz tehnične analize zlata?

V letu 2013 se je zgodil t.i. obrat trenda in sedaj se je oblikoval padajoči kanal, kar nakazuje na vzpostavitev padajočega trenda cen zlata. Slednje je razvidno tudi iz grafa spodaj. Cena zlata je v zadnjih 2 mesecih močno padla in zlato že testira območje podpore pri ceni 1.100 dolarjev na unčo (zelena črta na grafu) in ob preboju te meje pri 1100 dolarjih lahko pričakujemo nadaljavanje padanja cen. Preboj podpore pri 1100 dolarjih bi iz tehničnega vidika pomenil večjo verjetnost padanja cen tudi v prihodnje in posledično tesiranje psihološke meje pri 1.000 dolarjih na unčo.

Prvo ‘zlato’ mesto prevzela Kitajska

Ob preboju odpora oziroma rdeče črte na grafu, če bi torej cena zlata poskočila nad 1.300 dolarjev na unčo, bi lahko potencialno rezultiralo v obratu trenda cen zlata. Vendar velja izpostaviti, da tehnična analiza nakazuje na medvedji trg zlata in verjetnost nadaljnega padanja cen je večja kot obrat trenda oziroma rast.

Graf 1

Kaj nam govori fundamentalna slika in kaj vpliva na vrednost cene zlata?

V največji meri na ceno zlata vpliva realna obrestna mera FED-a, torej od nominalne obrestne mere odšteta inflacija. Višanje oziroma višja obrestna mera predstavlja močno gospodarstvo in posledično višjo ceno valute, v tem primeru dolarja. Dolar in cena zlata sta v povprečju negativno korelirana, dolgoročno povprečje korelacije je -0,55 (graf spodaj), kar pomeni, da rast dolarja pomeni padanje cen zlata. Kot vemo, je dolar v močnem rastočem trendu, kar pomeni, da bi na podlagi dolgoročne korelacije med dolarjem in zlatom, moral biti trend zlata padajoč.

gold-dollar-correlations-new

V katero smer se nagibajo vlagatelji?

Spodnji graf nam prikazuje gibanje cen indeksa zlata in količino pogodb z dolgo pozicijo oziroma investitorjev, ki so stavili na rast cen zlata v prihodnosti. Kot vidimo iz grafa se je količina špekulantov (histogram spodaj), ki so stavili na rast cen izjemno povečala v decembru 2014, kljub temu, da zlato ni prebilo nobene pomembnejšega odpora, ki smo ga omenili zgoraj. Torej vsi so pričakovali na obrat trenda, vendar kot vidimo, se ta obrat ni zgodil in to kljub relativno močnim nakupnim pritiskom.

Graf 2

Skratka cena zlata je konec leta padla proti novim najnižjim vrednostim. Shorterji oziroma tisti, ki so stavili na padec cen zlata, so se tako ujeli s kratkoročnim obratom in rastjo cen. Relativno močni nakupni pritiski, omenjeni zgoraj, so torej le kratkoročno prispevali k dvigu cen. Vendar pa ta kratkoročna rast cene ni zdržala oziroma je trg višjo ceno zavrnil in zlato je ubralo pot proti novim najnižjim vrednostim, kar samo dodatno nakazuje na močnejši medvedji trend od pričakovanj, predvsem tistih, ki so stavili na rast cen zlata. Skratka špekulanti, tako tisti z dolgo pozicijo kot tisti s kratko, niso bili ravno uspešni.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

Trenda ne moramo še natančno določiti pred nekim večjim prebojem podpore oziroma odpora. Vendar pa tehnična in fundamentalna slika nakazujeta na medvedji trg zlata. V tem trenutku je najbolje počakati, da nam sam trg signalizira oziroma poda namig.

About Author

Rok Cerin

Rok Cerin

je analitik in študent ekonomije

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce