Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgovinska vojna: Trump bi lahko v primeru dobrega napredka nekoliko podaljšal rok za dosego dogovora s Kitajsko

Trgovinska vojna: Trump bi lahko v primeru dobrega napredka nekoliko podaljšal rok za dosego dogovora s Kitajsko
February 13
07:25 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da bi lahko podaljšal rok za dosego trgovinskega sporazuma s Kitajsko prek 1. marca, če bodo pogovori dobro napredovali. Kitajski in ameriški uradniki bodo ta teden spet vodili pogovore na visoki ravni, katerih namen je končanje trgovinske vojne. Pred tem so ameriški uradniki dejali, da je 1. marec težaven rok za dosego dogovora, za preprečitev sprejema višjih uvoznih dajatev.

Obe državi sta sicer uvedli uvozne dajatev na blago v višini več sto milijard dolarjev. Ta teden so se tako V Pekingu že začeli pogovori na ravni namestnikov. V četrtek pa se bodo začeli tudi pogovori na visoki ravni, ki jih bosta vodila ameriški minister za finance Steven Mnuchin in kitajski podpredsednik Liu He.

Trgi so se na nova trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko odzvali z rastjo

"Če se bomo znašli blizu dogovora, ko bomo mnenja, da lahko pravi sporazum sprejmemo, bi se lahko videl kako bi za dosego tega namenil nekaj dodatnega časa," je dejal Trump, sklicujoč se na rok, ki se izteče 1. marca. "Toda na splošno temu nisem naklonjen."

ZDA so do sedaj uvedle trgovinske dajatev na kitajsko blago v skupni vrednosti 250 milijard dolarjev, Kitajska pa je odgovorila z uvedbo dajatev na ameriške izdelke v vrednosti 110 milijard dolarjev.

V decembru sta se obe državi dogovorili za zamrznitev sprejema novih uvoznih dajatev za obdobje 90 dni, kar bi omogočilo začetek trgovinskih pogovorov. ZDA so že večkrat najavile, da bodo v primeru, da strani ne dosežeta trgovinskega sporazuma, do 1. marca, carinske stopnja za kitajske izdelke v skupni vrednosti 200 milijard dolarjev iz 10 odstotkov povišale na 25 odstotkov.

Donald Trump je hkrati zagrozil, da bo sprejel tudi nadaljnje uvozne dajatve na dodatne kitajske izdelke, v skupni vrednosti 267 milijard dolarjev.

Washington pritiska na Peking, da spremeni svojo gospodarsko politiko, za katero menijo, da je nepravična in daje nepošteno prednost domačim podjetjem prek nedovoljenih subvencij in drugih podpor.

Hkrati so kitajsko vlado obtožili, da si aktivno prizadeva za krajo tehnologij kot del širše razvojne strategije, medtem ko so na Kitajskem mnenja, da uporabljajo ZDA trgovinsko vojno za omejevanje rasti njihove države.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce