Finančni trgi

Prispevki

Trinajsta plača naj bi bila oproščena davka do višine povprečne plače

Trinajsta plača naj bi bila oproščena davka do višine povprečne plače
November 20
08:41 2017

Odbor Državnega zbora za finance je za potrditev pripravil paket davčnih zakonov, s katerim se nadaljuje prestrukturiranje davčnega sistema. Med poglavitnimi rešitvami je ukrep za zajezitev zlorab pri normirancih. Predlagana zakonodaja pa vsebuje tudi davčno razbremenitev nagrad za poslovno uspešnost (trinajsta plača, božičnica). Trinajsta plača pa ni edina možnost, ki zaposlenim prinaša dodaten zaslužek.

Novela Zakona o dohodnini med drugim spreminja tudi davčno obremenitev zaposlenih, ki jih slovenska podjetja želijo napotiti na delo v tujino, kot tudi tujcev, ki jih želijo v svoje vrste dobiti slovenska podjetja. Med novostmi je še ugodnejša davčna obravnava povračil stroškov v zvezi z napotitvami na delo v tujino, zvišanje posebne osebne olajšave za študente na raven splošne olajšave pri dohodnini ter odprava stopničavosti dodatne splošne olajšave.

Sistem BRIS za večje zaupanje in boljšo preglednost poslovanja podjetij

Na predlog poslancev koalicije je parlamentarni odbor v zakonsko besedilo zapisal še določbo, da se izplačila nagrad za poslovno uspešnost (trinajsta plača, božičnica) oprosti plačila dohodnine do višine povprečne plače v Sloveniji. Z letošnjim 1. januarjem je ta meja določena pri 70 odstotkih povprečne plače v Sloveniji.

Po oceni GZS bo trinajsta plača višja

V skladu s predlogom Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije naj bi bila trinajsta plača razbremenjena plačila dohodnine do višine povprečne plače v državi in ne le 70 odstotkov povprečne plače kot doslej. Če bo predlog sprejet, bo to pomenilo, da bi lahko bil neto prejemek za delavca ob enaki bruto nagradi višji.

Odločitve koalicijskih strank so se, pričakovano, razveselili v GZS. Prepričani so, da bodo na ta način podjetja bolje nagrajevala zaposlene, ki so doprinesli k uspešnim poslovnim rezultatom. “Verjamemo tudi, da bo odločitev koristna za nadaljnjo gospodarsko rast,” so še povedali za STA.

Na GZS sicer ocenjujejo, da bi se neto izplačilo nagrade (trinajsta plača) v povprečju povečalo s 700 na 872 evrov oziroma za 172 evrov neto na zaposlenega.

Sindikati in gospodarstveniki so sicer predlagali tudi dvig stopnje za plačilo socialnih prispevkov od regresa.

Vir: Data.si

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce