Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump: Davčne olajšave za domače družbe, ki bi proizvodnjo iz Kitajske selile nazaj v ZDA

Trump: Davčne olajšave za domače družbe, ki bi proizvodnjo iz Kitajske selile nazaj v ZDA
August 18
05:51 2020

Ameriški predsednik Donald Trump je izrazil željo, da bi ameriškim podjetjem, ki bi svoje tovarne iz Kitajske preselila domov ponudil davčne olajšave. Hkrati je zagrozil, da bo podjetjem, ki bodo delo še naprej iskale na Kitajskem odvzel vladna naročila.

Med včerajšnjim govorom se je Trump zaobljubil, da bo v desetih mesecih ustvaril 10 milijonov delovnih mest pri čemer je dejal, da se bodo ZDA "prenehale zanašati na Kitajsko".

Gre za najnovejšo zavrnitev Kitajske, potem ko je pred tem že napovedal ukrepe proti kitajskim tehnološkim družbam. Napoved pa prihaja sredi naraščajočih napetosti med Washingtonom in Pekingom v zadnjih mesecih. Trumpova administracija se je zato odločila za boj proti kitajskemu vohunjenju prek njihovih tehnoloških družb, ki ogrožajo ameriško nacionalno varnost.

Trgi so se na naraščanje napetosti med Kitajsko in ZDA odzvali mirno

"Ustvarili bomo davčne olajšave za podjetja, ki bodo delovna mesta iz Kitajske vrnila nazaj v ZDA," je dejal Trump. "Zgradili smo največje gospodarstva v zgodovini sveta in zdaj moramo to storiti še enkrat."

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei se je zaradi svojih povezav z kitajsko komunistično oblastj,o že večkrat znašel pod napadi ameriške vlade, v ponedeljek pa so proti družbi sprejeli dodatne omejitve, s katerimi so omejili razpon elektronskih komponent, ki jih lahko družba kupuje v ZDA.

Trumpova administracija je poleg tega zagrozila, da bo še povečala svoj črni seznam podjetij, ki jih bodo doletele omejitve v ZDA. Ta trenutno vsebuje še aplikaciji TikTok in WeChat.

Medtem, ko se približujejo novembrske predsedniške volitve je Donald Trump povečal svoj pritisk na Kitajsko, pri čemer je kitajska podjetja obtožil kraje ameriških delovnih mest in intelektualne lastnine. Trump je med ponedeljkovim govorom dodal, da bodo ZDA od sedaj naprej ključna zdravila in medicinske zaloge izdelovala doma.

Ameriške ikone

Trenutno so številni znani ameriški izdelki za domače potrošnike narejeni v tujini, kar je poslovna strategija znana pod imenom zunanje izvajanje.

Najvrednejše ameriško podjetje, Apple, uporablja za izdelavo večine svojih najbolje prodajanjih iPhonov, tajvansko družbo Foxcomm, ki ima svoje tovarne tako na Kitajskem, kot Tajvanu. Druge znane ameriške blagovne znamke, vključno z Nikeom, pa imajo velike proizvodne obrate tako na Kitajskem, kot po drugih delih Azije.

Globalne blagovne znamke so zaradi pandemije kitajskega koronavirusa začele pregledovati svoje poslovanje na Kitajskem, potem ko je začasno zaprtje tamkajšnjih tovarn povzročilo velike motnje v dobavni verigi.

Kitajsko pogosto označujejo z imenom "svetovna tovarna", vendar pa je bil njen delež pri svetovnem izvozu prizadet zaradi trgovinskega spora z ZDA in pandemije virusa, ki je nastal pri njih doma.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce