Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump je dejal, da bi lahko FED pomagala pri zmagi v trgovinski vojni z Kitajsko

Trump je dejal, da bi lahko FED pomagala pri zmagi v trgovinski vojni z Kitajsko
May 15
06:16 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je namignil, da bi lahko Ameriška centralna banka (FED) podprla ZDA v njeni trgovinski vojni s Kitajsko. Trgovinski spor med dvema največjima gospodarstvoma na svetu se je ta teden zaostril, saj so na obeh straneh povišali uvozne dajatve.

V objavi na Twitterju je Trump dejal, da bo Kitajska za spopad s posledicami ameriških ukrepov, sprejela ukrepe za stimulacijo svojega gospodarstva. Če bi FED sprejela ukrepe enakovredne potencialnim kitajskim spodbudam, bi to pomenilo "konec igre", je dejal.

"Kitajsko bo verjetno kot vselej v svoj sistem črpala nov denar in se odločila za znižanje obrestnih mer, da bi nadoknadila poslovanje, ki so ga in ga še bodo izgubili," je na socialnem omrežju zapisal Trump.

Kitajska je sprejela nove uvozne dajatve na ameriške izdelke

"Če bi se FED kdaj odločila za "tekmo", bi bila igra zaključena z našo zmago. V vsakem primeru, Kitajska si želi dogovor!"

Ameriški predsedniki so se sicer v preteklosti izogibali javnemu komentiranju politike FED, ker naj bi se domnevno bali politizacije in spodkopavanja zaupanja v njene odločitve. Trump na drugi strani nima takšnih zadržkov in je v preteklem letu večkrat ostro kritiziral odločitve predsednika banke Jeromeja Powell, saj si prizadeva za ohranitev nizkih obrestnih mer.

Centralna banka je po več letnem ohranjanju izjemno nizkih stopenj obrestnih mer po finančni krizi leta 2008 začela "normalizirati" monetarno politiko. Istočasno si Kitajska prizadeva s podporo svojemu gospodarstvu, saj se bori z upočasnjevanjem rasti in trgovinsko vojno z ZDA.

Dogovor "ko bo pravi čas"

ZDA in Kitajska sta od lanskega leta vpleteni v trgovinsko vojno, saj sta si medsebojno naložili na milijarde dolarjev dodatnih carin.

Še nedavno se je zdelo, da bo državama uspelo doseči trgovinski sporazum, a nato se je kitajska stran prejšnji teden odrekla nekaterim že danim obljubam.

ZDA so se v petek na to odzvale, z dvigom uvoznih dajatev na kitajske izdelke v vrednosti 200 milijard dolarjev, Kitajska pa se je ta teden maščevala z sprejemom novih carin za ameriške izdelke.

Trump je na twitterju dejal, da bodo ZDA dogovor s Kitajsko sklenile "ko bo pravi čas".

"Moje spoštovanje in prijateljstvo s predsednikom Šijem je brezmejno, toda kot sem dejal že večkrat, mora biti dogovor odličen za ZDA, ali pa njegov sprejem nima nobenega smisla," je dejal Trump. Dodal je: "Sporazum se bo zgodil in to veliko hitreje kot ljudje mislijo!"

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce