Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump je FED opozoril naj ne “naredi še ene napake”

Trump je FED opozoril naj ne “naredi še ene napake”
December 19
07:47 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je povečal svoj pritisk na Ameriško centralno banko (FED) , ki jo je opozoril naj ne "naredi še ene napake". Od banke se sicer na široko pričakuje, da bo kasneje danes objavila še četrto letošnje povišanje obrestnih mer.

Vseeno pa zaradi pretresov na trgih in rastočih strahov glede recesije obstaja vse več kritikov, ki načrt dvigovanja obrestnih mer postavlja pod vprašaj. V Tweetu je Trump FED-u svetoval naj "se prilagodi trgu" in ne samo sledi "številkam brez pomena".

Francija bo z začetkom novega leta uvedla nov digitalni davek

Medtem so se oblikovalci politik srečali na dvodnevnem sestanku v Washingtonu. Predsedniki so se do sedaj odločali za izogibanje kritiziranju centralne banke, Trump pa se je namesto tega odločil za bolj aktivno vlogo in redno podaja svoja mnenja.

Tako je Trump banko večkrat obtožil, da na trge vnaša nemir in zavrnil mnenja nekaterih analitikov, ki so za to okrivili druge dejavnike kot so naraščajoče trgovinske dajatve. V ponedeljek je tako zapisal, da je "neverjetno", da banka razmišlja o dvigu obrestnih mer, predenj jim je priporočil branje uvodnika v torkovem Wall Street Journalu "preden naredijo še eno napako".

Načrti FED-a

Pri banki so dejali, da je ameriško gospodarstvo dovolj zdravo, da zelo nizke stopnje obrestnih mer, ki so bile sprejete med finančno krizo niso več potrebne.

Banka je stopnjo obrestnih mer od leta 2015 dvignila devetkrat, nazadnje v septembru, ko so cilji razpon povečali na 2 do 2,25 odstotka.

Banka se je odločila tudi za zmanjšanje obsega spodbud s tem ko je zmanjšala svoj portfelj obveznic in hipotekarnih vrednostnih papirjev, ki so bili kupljeni kot odziv na finančno krizo.

Analitiki po svojih besedah pričakujejo, da bo banka na naslednji seji nadaljevala z dvigom obrestnih mer, vendar pa so njihovi načrti za prihodnje leto sedaj precej manj zanesljivi.

Tiskovna konferenca z predsednikom banke Powellom bo tako "še posebej pomembna", so povedali ekonomisti pri banki Goldman Sachs.

"Pričakujemo, da bo Powell razčistil zrak, priznal nekaj slabših obetov za rast, obenem pa poudaril odvisnost od podatkov. To bi verjetno omililo kratkoročne finančne pritiske, vseeno pa tudi ohranilo odprte možnosti, če bi prišlo do stabilizacije rasti ali rasti stopnje inflacije."

Na prejšnjih srečanjih je Powell poudaril skoraj rekordno nizko stopnjo brezposelnosti, kot tudi inflacijo, ki se giblje okrog 2 odstotnega cilja banke.

Ken Matheny iz družbe IHS Markit je izrazil pričakovanje, da bo Powell poudaril, da se bodo vse odločitve sprejemale kot odziv na prejete podatke - ne pa glede na kritike kogarkoli.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce