Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump je Kitajski zagrozil z uvedbo novih in višjih uvoznih dajatev

Trump je Kitajski zagrozil z uvedbo novih in višjih uvoznih dajatev
May 06
06:58 2019

Kitajski delniški trgi so v ponedeljek močno izgubili na vrednosti, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil z sprejemom novih uvoznih dajatev za kitajske izdelke, s čimer se je pod vprašanje postavila usoda trgovinskega sporazuma med državama.

Na twitterju je tako dejal, da bodo ZDA v petek več kot podvojile uvozne dajatve na kitajske izdelke v vrednosti 200 milijard dolarjev in uvedle še druge sveže dajatve. Nedavne pripombe so sicer v zadnjem obdobju kazale na se obe strani približujeta dosegi trgovinskega sporazuma.

Kitajska delegacija naj bi tako po načrtih ta teden odpotovala na trgovinske pogovore v Washington. Mediji sedaj poročajo, da Kitajska razmišlja o preklicu teh pogovorov, ki jih bi vodil njihov podpredsednik Liu He in bi se morali začeti v sredo. Kitajska vlada sicer uradno še ni komentirala tweetov gospoda Trumpa.

Na kitajskih trgih je hongkonški indeks Hang Seng izgubil 3,7 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni borzni indeks celinske Kitajske Shanghai Composite, upadel za kar 5,3 odstotka.

ZDA z najnižjo stopnjo brezposelnosti v zadnjih skoraj 50 letih

Michael Hirson iz družbe Eurasia Group, je dejal, da Trumpovo "nepričakovano nadaljevanje stopnjevanja uvoznih dajatev, prihaja v času ko se trgovinski pogovori prevešajo v zaključno fazo".

"Ta poteza vnaša veliko negotovost v pogajanja, ki se zdaj srečujejo z naraščajočim tveganjem podaljševanja slepe ulice, modra celo do ameriških predsedniških volitev v ZDA."

Kaj je dejal predsednik Trump?

Ameriški predsednik je na twitterju zapisal, da se bodo določene uvozne dajatve na kitajsko blago v petek iz 10 odstotkov povišale na 25 odstotkov, kmalu pa bi se lahko še dodatnih 325 milijard dolarjev kitajskega blaga soočilo z 25 odstotnim uvoznim davkom.

"Trgovinska pogajanja s Kitajsko se nadaljujejo, a prepočasi, saj se poizkušajo ponovno pogajati o že dorečenih stvareh. Ne!" je zapisal na twitterju.

Potem ko sta ena proti drugi uvedli na milijarde dolarjev uvoznih dajatev sta se ZDA in Kitajska začeli pogajati, v zadnjih tednih pa se je zdelo, da sta vse bližje tudi končnemu dogovoru. Prejšnji teden je tako ameriški finančni minister Steven Mnuchin pogovore v Pekingu označil kot "produktivne".

Medtem je gospodarski svetovalec Bele hiše Larry Kudlow za Fox News dejal, da je predsednikov tweet opozorilo Kitajski. "Predsednik po mojem mnenju tukaj opozarja, da smo za začetek pogajanj naredili veliko uslugo, zamrznili smo napovedano povišanje uvoznih dajatev iz 10 na 25 odstotkov in jih tam tudi ohranili. A tam ne bodo ostale za večno, če se pogovori ne bodo zaključili v normalnem časovnem obdobju," je dejal.

Je dogovor propadel?

ZDA so doslej uvedle uvozne dajatve za 250 milijard dolarjev kitajskega blaga, potem ko so državo obtožile nepoštenih trgovinskih praks. Peking je na ameriške dajatve odgovoril s sprejemom svojih carin na ameriške izdelke v skupni vrednosti 110 milijard dolarjev in ZDA obtožil "začetka največje trgovinske vojne v gospodarski zgodovini".

Po poročilih naj bi v zadnjih dneh ameriški pogajalci postali frustrirani, saj naj bi Kitajska želela spremeniti že dane obljube v zvezi s sporazumom. Točke na katerih je največ razhajanj vključujejo, kako uveljaviti dogovor, kdaj in za koliko znižati že uvedene uvozne dajatve in vprašanja v zvezi z zaščito intelektualne lastnine.

Tom Orlik iz družbe Bloomberg Economics je dejal: "Možno je, da se pogajanja sesedajo, Kitajska namreč ne ponuja dovolj velikih koncesij, zato je povečanje uvoznih dajatev resna možnost. A po našem mnenju je bolj verjetno, da je grožnja poskus, da bi v zadnjih dneh pogovorov izvleki nekaj manjših koncesij".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce