Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump je oznanil dodaten napredek v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko

Trump je oznanil dodaten napredek v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko
April 05
06:45 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da so ZDA v trgovinskih pogovorih z Kitajsko dosegle dogovor v nekaterih najtežjih točkah. Dejal je, da bi lahko prišlo med državama do dogovora v naslednjih štirih tednih, kljub temu pa je dodal, da obstaja še nekaj nerešenih vprašanj.

Optimizem je odzvanjal tudi na kitajski strani, saj je njihov predsednik Ši Jinping opozoril, da je bil med pogajanji dosežen znaten napredek.

ZDA in Kitajska sta od decembra naprej udeleženi v pogovorih, s katerimi želita končati dolgotrajno trgovinsko vojno, ki je škodovala tudi globalnemu gospodarstvu.

Trump je dejal, da sta se državi dogovorili o "številnih najtežjih vprašanjih", vendar pa "ostaja do dogovora še nekaj dela". Ameriški predsednik je poleg tega dejal, da bo v primeru dogovora prišlo do vrha s predsednikom Šijem.

Kitajski predelovalni sektor se je marca vrnil k rasti

"To bo zgodovinski epski dogodek - če se bo do njega prišlo," je dejal Trump. "To bo največji trgovinski sporazum v zgodovini, če bo do njega prišlo. Trenutno so možnosti, za realizacijo zelo dobre."

Točki kjer sta se državi razhajali v zadnjih tednih sta bili, kako hitro bo mogoče znižati uvozne dajatve in kako se bo sporazum uveljavljal v praksi.

Trump je na tiskovni konferenci dejal, da obe vprašanji še naprej ostajata odprto. Poleg tega pa je dejal, da bi ZDA težko omogočile nadaljevanje trgovine s Kitajsko na način, kot v preteklosti, če do trgovinskega posla ne pride.

"Nasprotujoči si signali"

Največji gospodarstvi na svetu sta v preteklem letu ena drugi naložili uvozne dajatve na milijarde dolarjev blaga drug drugega. Pogajanja med državama se nadaljujejo od razglasitve trgovinskega premirja v decembru, vendar so bila večkrat težavna.

Državi tako spet objavljata nasprotujoče si signale.

Kitajski glavni pogajalec Liu je tako naprimer dejal, da sta državi dosegli soglasje o pomembnih vprašanjih, kot je besedilo gospodarskega in trgovinskega sporazuma. Čeprav se to ujema z izjavami Trumpa, pa je ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer zvenel bolj previdno. Dejal je namreč, da je še vedno odprtih nekaj pomembnih trgovinskih vprašanj.

O čem razpravljajo?

ZDA Kitajsko obtožujejo, da redno krade intelektualno lastnino ameriških podjetij, hkrati pa jih sili k prenosu tehnologije na Kitajsko.

Washington si želi, da bi Peking spremenil svojo gospodarsko politiko, za katero pravi, da daje nepošteno prednost domačim podjetjem v obliki subvencij in druge podpore, ter želi, da bi Kitajska kupila več ameriškega blaga, za zmanjšanje rekordnega trgovinskega primanjkljaja.

Kitajska je na drugi strani ZDA obtožila začetka največje trgovinske vojne v zgodovini in verjetno ne bo sprejela širših strukturnih sprememb v svojem gospodarstvu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce