Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump je po srečanju G20 pripravljen na uveljavitev dodatnih uvoznih dajatev proti Kitajski

Trump je po srečanju G20 pripravljen na uveljavitev dodatnih uvoznih dajatev proti Kitajski
June 11
05:41 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj dejal, da bi lahko proti Kitajski uvedli naslednji krog kazenskih uvoznih dajatev, če z kitajskim predsednikom na srečanju G20 kasneje tega meseca ne bosta dosegla napredka v trgovinskih pogajanjih.

Odkar sta se zadnja dva dneva pogajanj med državama v Washingtonu prejšnji mesec končala z zastojem, je Trump že večkrat dejal, da pričakuje srečanje s kitajskim predsednikom Ši Jinpingom na vrhu v Osaki, ki bo potekal med 28. in 29. junijem. Kitajska sicer takšnega srečanja ni potrdila.

Trump je prejšnji teden dejal, da se bo po srečanju voditeljev največji svetovnih gospodarstev odločil ali bo uresničil grožnje in uvedel uvozne dajatve na vsaj še 300 milijard dolarjev kitajskega blaga. V komentarjih novinarjem v ponedeljek je Trump dejal, da še vedno verjame v srečanje s kitajskim predsednikom.

"Po urniku naj bi se srečala in govorila. Mislim, da se bodo zgodile zanimive stvari. Počakajmo in videli bomo, kaj se bo zgodilo," je Trump povedal novinarjem v Beli hiši.

Google skrbijo sankcije proti Huaweiju

ZDA so sicer že uvedle 25 odstotne uvozne dajatve na kitajsko blago v vrednosti 250 milijard dolarjev.

Kitajsko zunanje ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da je Kitajska odprta za dodatna trgovinska pogajanja z Washingtonom, a nima nobenih objav glede morebitnega srečanja.

Napetosti med Washingtonom in Pekingom so se močno povečale v maju, ko je Trumpova administracija Kitajsko obtožila, da je požrla svoje obljube o strukturnih spremembah svojega gospodarstva v mesecih trgovinskih pogajanj.

ZDA si prizadevajo za uveljavitev obsežnih sprememb delovanja Kitajske, vključno z končanjem prisilnega prenosa tehnologije in kraje ameriških poslovnih skrivnosti. Hkrati želijo videti omejitev nezakonitih subvencij za kitajska državna podjetja in boljši dostop za ameriške družbe na kitajskih trgih.

10. maja se je tako Trump odločil za uvedbo 25 odstotnih uvoznih dajatev za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga, hkrati pa je sprejel ukrepe za pobiranje dajatev na dodatnih 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza. Peking se je na to odzval z sprejemom višjih uvoznih dajatev za 60 milijard dolarjev ameriških izdelkov.

Poleg tega je ameriška vlada Kitajsko močno razjezila, ko je družbo Huawei uvrstila na črno listo družb, ki ameriškim podjetjem praktično prepoveduje sodelovanje z kitajsko družbo, ki je največji izdelovalec telekomunikacijske opreme na svetu.

Vlagatelje sedaj skrbi, da se bo Kitajska na ukrep odzvala z uvedbo svoje črne liste za ameriška podjetja ali prepovedjo izvoza redkih zemljin v ZDA, ki se uporabljajo v izdelkih, kot so pomnilniški čipi, polnilne baterije in mobilni telefoni.

Dogovor z Mehiko

Naraščajoča trgovinska vojna med največjima gospodarstvoma sveta je razburila finančne trge, ki se bojijo, da bi lahko prišlo do dodatnih motenj svetovne proizvodnje in dobavnih verig, kar bi lahko že tako upočasnjeno svetovno gospodarstvo pahnilo v recesijo.

V nedeljo je direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde izjavila, da bi morala biti rešitev trgovinskih napetosti prednostna naloga za gospodarstva G20.

Kitajska je včeraj objavila, da se je njen izvoz v maju glede na leto pred tem, kljub višjim ameriškim dajatvam nepričakovano povišal za 1,1 odstotka, medtem ko se je uvoz zmanjšal za največ v zadnjih skoraj treh letih. Nekateri analitiki sumijo, da je do tega prišlo zaradi navala naročil iz ZDA, saj so se naročniki želeli izogniti novim ameriškim uvoznim dajatvam.

Konec prejšnjega meseca je Trump dejal, da bo uvedel dajatve na mehiške izdelke, če se Mehika ne bo strinjala s strogimi ukrepi za omejitev pretoka pretežno srednjeameriških migrantov, ki v ZDA vdirajo pred Mehiško-ameriške meje.

Washington in Mexico City sta dogovor dosegla v petek, s čimer so se izognili uvedbi uvoznih dajatve, kar je vsaj zaenkrat odpravilo možnost, da bi se ZDA znašle v trgovinski vojni z dvema od treh svojih najpomembnejših trgovinskih partnerjev.

Globalne delnice so v ponedeljek pridobivale na vrednosti, ameriški dolar pa je v primerjavi z večino pomembnih valut zrasel. Donald Trump, ki je za svojo politiko sprejel protekcionizem in postavlja "ZDA na prvo mesto" je v ponedeljek dejal, da bo grožnja z uvoznimi dajatvami ponovno uvedena, če mehiški kongres ne bo ratificiral drugega dela pakta o migracijah.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce