Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump je predstavil velike načrte za reformo ameriškega davčnega sistema

Trump je predstavil velike načrte za reformo ameriškega davčnega sistema
September 28
07:30 2017

Ameriški predsednik Donald Trump je pozval k velikemu znižanju davkov, kot delu dolgotrajnih prizadevanj republikancev za preoblikovanje davčnega sistema ZDA. Okvir, ki so ga izdali republikanci, med drugim predvideva znižanje davčne stopnje za korporacije, iz 35% na 20%.

Predsednik je dejal, da bo preoblikovanje ZDA naredilo bolj konkurenčne in pomagalo družinam srednjega razreda. Demokrati so načrt kritizirali, ker naj bi bogatim dajal preveč daril. Republikanski načrt ne določa natančno, katere davčne ugodnosti bi lahko bile odpravljene, za nadomestilo stroškov zmanjšanja obdavčitev, pogajanja o tem pa bodo zelo verjetno težavna.

Gospodarska zbornica, ki je vpliva poslovna skupina, ki se zavzema za reformo je dejala, da bo še naprej sodelovala pri nadaljnjih "težkih odločitvah".

Katera znižanja prinaša predlog republikancev?

Za podjetja:

  • Znižanje stopnje obdavčitve podjetij iz 35% na 20%
  • Spremenjena obdavčitev za dobičke ustvarjene v tujini
  • Najvišja 25% davčna stopnja za podjetja, organizirana kot "subjekti, ki opravljajo prehod", kot so družbe z omejeno odgovornostjo

Za družine:

  • Skoraj dvakrat več posameznikov in družin bo lahko stroške obdavčitve zmanjšalo za 12,000 in 24,000 dolarjev
  • Povečanje davčnega dobropisa za otroke
  • Uvedba novega davčnega dobropisa za vzdrževane družine
  • Odprava davka na dediščino

"Relikt"

Predsednik Trump je dejal, da si želi poenostaviti sistem, zmanjšati breme za družine srednjega razreda in ZDA spet narediti bolj konkurenčne. "Naša država in gospodarstvo ne moreta zacveteti, če ne bomo drastično reformirali zastarelega, zapletenega in izredno obremenjujočega davčnega sistem v ZDA," je dejal.

Delnice Appla z večjo korekcijo

Med spremembami, si želijo republikanci zmanjšati število davčnih stopenj na tri - tako bi ljudje plačevali ali 12%, 25% ali 35% davke na prihodke. Kateri dohodki bi bili meja za vstop v naslednjo stopnjo ostaja zaenkrat neznanka. Po trenutnem sistemu znaša minimalna stopnja obdavčitve 10%, najvišja pa dosega blizu 40%. Demokrati so medtem prepričani, da naj bi spremembe prizadele družine srednjega razreda in tiste z nizkimi prihodki in samohranilce z otroki.

Ukrep, ki ga financira primanjkljaj

Odbor za odgovorni zvezni proračun, je dejal, da grobe analize kažejo, da bi nov predlog v desetletju privedel do 2200 milijard dolarjev manj prihodov iz naslova obdavčitev.

Trumpova administracija medtem vztraja, da bodo z zaprtjem vrzeli pomagali izravnati izgubo prihodkov, vseeno pa predlog natančno ne predvideva katere socialne ugodnosti bodo odpravljene.

Zakonodajalci načrtujejo ohranitev davčnih spodbud za lastništvo stanovanj, pokojnine, kot tudi izobraževanje ter raziskave in razvoj. Uradniki iz bele hiše do med drugim dejali, da nameravajo izbrisati odbitke za državne in lokalne obdavčitve.

Predsednik Trump je dejal, da bo nižja davčna stopnja za podjetja spodbudila rast, kar bo pomagalo pokriti dodatne stroške. Vseeno ekonomisti vztrajajo, da rast ne bo dovolj za zapolnitev vrzeli. Tako pričakujejo, da bo načrt povečal ameriški dolg, ki je že zdaj višji od 20 bilijonov dolarjev. "Jasno je, da je treba storiti še veliko, za zagotovitev fiskalno odgovorne davčne reforme," je dejal dejal Odbor za odgovoren zvezni proračun.

Povečanje zagona

Republikanci so prizadevajo za politično zmago, potem ko niso uspeli z reformo ameriškega zdravstvenega varstva. Trumpova administracija se je zavezala, da bo pred koncem avgusta pripravila davčno reformo. A nato se je izkazalo, da je bilo težko doseči dogovor celo o širših ciljih, ki so jih predstavili včeraj, mnogi od katerih so poznani iz prejšnjih predlogov.

Republikanski voditelji so včeraj sicer predstavili enotno fronto, ki se je zavezala, da bo spremembe sprejela še letos, dokler imajo glavno besedo tako v Beli hiši, kot v Kongresu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce