Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump je Savdijce pozval k povišanju proizvodnje nafte

Trump je Savdijce pozval k povišanju proizvodnje nafte
July 02
07:24 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je Saudovo Arabijo pozval, naj močno poveča svojo proizvodnjo nafte za boj proti naraščajočim stroškom goriva. Trump je tako na twitterju Saudskega kralja Salmana zaprosil, naj poveča proizvodnjo nafte za do dva milijona sodov na dan. "Cene segajo v nebo! Strinjal se je!" je dodal Trump.

Trump je dejal, da je poteza potrebna zaradi "pretresov in kaosa v Iranu in Venezueli".

Cene nafte so se prejšnji teden povečale, delno zaradi načrtov ZDA za ponovno uvedbo sankcij za Iran, ki je eden od velikih proizvajalcev nafte na svetu.

Ameriška izpostava Deutsche Bank ni prestala drugega dela stresnih testov Ameriške centralne banke

Skupina držav proizvajalk nafte OPEC se je strinjala, da bo povečala svojo proizvodnjo, tako kot tudi Rusija, vendar to ni bilo dovolj za pomiritev trgov.

Saudska tiskovna agencija je medtem potrdila, da sta Trump in kralj Salman govorila po telefonu, pri čemer so razkrili nekaj podrobnosti. Tako je agencija dejala, da sta razpravljala o potrebi po "ohranitvi stabilnosti naftnega trga". Vseeno izjava ni potrdila, da bi se Saudova Arabija strinjala z povečanjem proizvodnje nafte za 2 milijona sodov na dan.

Saudova Arabija je največji izvoznik nafte na svetu in je v maju proizvedla približno 10 milijonov sodov na dan. Po poročanju naj bi imeli od 1,5 do 2 milijona sodov nafte na dan presežnih prostih proizvodnih zmogljivosti, vseeno pa po poročanju strokovnjakov pri The Wall Street Journalu, morda ne bodo preveč radi izpolnili zahtev predsednika.

"Savdska Arabija v resnici zelo nerada povečuje svoje proizvodnje prek 11 milijonov sodov na dan in nima nobenih ambicij za širitev sedanje proizvodnje. To je namreč zelo drag proces," je Savdski uradnik dejal za časopis.

Trump je sicer večkrat kritiziral OPEC, kljub temu, da je ameriška zaveznica Saudova Arabija eden od ključnih član kartela.

20. aprila je tako na tviterju dejal, da so cene nafte "zelo visoke umetno", in dejal ,da "to ni dobro" in "tega ne bomo sprejemali!" Iran, ki je še en član OPEC-a je Trumpa obtožil, da skuša skupino politizirati in Riyad obtožil, da služi njegovim interesom.

V soboto je iranski vrhovni vodja Ajatola Ali Hamenej dejal, da poizkušajo ZDA ustvariti spor med Iranci in njihovo vlado z uporabo "gospodarskega pritiska". Vrednost iranske valute rial, se zmanjšuje vse odkar se je Washington v maju odločil, da izstopi iz Iranskega sporazuma o jedrski energiji.

V začetku tega tedna je na tisoče trgovcev na velikem bazarju v Teheranu protestiralo proti zviševanju en in padajoči vrednosti domače valute. Šlo je za največji takšen protest po letu 2012.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce