Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump: Kitajska je prelomila dogovore v trgovinskih pogajanjih

Trump: Kitajska je prelomila dogovore v trgovinskih pogajanjih
May 09
06:40 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da je Kitajska "prelomila dogovor" v trgovinskih pogovorih in še dodatno okrepil pritisk pred pogajanji med stranema, ki naj bi se nadaljevala kasneje danes. Komentarji so prišli potem, ko je Peking sporočil, da se bodo, če bodo ZDA dvignile carine na kitajske izdelke, odzvali z "potrebnimi protiukrepi".

Trump je obljubil, da bo v petek več kot podvojil uvozne dajatve na kitajske izdelke v vrednosti 200 milijard dolarjev. Kljub temu bosta obe strani vseeno v četrtek nadaljevali s trgovinskimi pogovori v ZDA.

Pred novim krogom pogovorov je Trump kitajske voditelje obtožil, prelomitve dogovorov v trgovinskem sporazumu o katerem se pogajajo z ZDA. "Prelomili so dogovor... Tega ne morejo početi. Zato bodo plačali," je Trump sporočil svojim volivcem med zborovanjem na Floridi.

Trump je Kitajski zagrozil z uvedbo novih in višjih uvoznih dajatev

Dejal je, da v primeru nedogovora med stranema ne vidi nobenih težav "z dodatnim zaslužkom več kot 100 milijard dolarjev v proračunu na leto".

Še pred kratkim se je zdelo, da sta strani vse bližje dogovoru, ki bi končal trgovinsko vojno, a je zdaj postalo očitno, da so se Kitajci pogajali z figo v žepu.

Donald Trump je v nedeljo na Twitterju sporočil, da bodo ZDA ta teden dvignile uvozne dajatve na kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev, poleg tega pa bi lahko uvedle še dodatne uvozne dajatve.

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthitzer je Kitajsko pozneje obtožil, da je prelomila svoje zaveze v trgovinskih pogovorih. Vseeno je vztrajal, da je sporazum s Pekingom še naprej mogoč.

Zaostritev trgovinske vojne je pustila posledice na finančnih trgih. Današnjo trgovalno seja sta tako obe glavni kitajski borzi začeli v negativnem območju.

Kaj se bo zgodilo v petek?

Gospod Lighthitzer je v sredo objavil uradno obvestilo, da se bodo uvozne dajatve na široko paleto električne opreme, strojev, avtomobilskih delov in pohištva izdelanega na Kitajskem, v petek dvignile na 25 odstotkov.

Uvozne dajatve za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga, bi se morale po prvotnih načrtih sicer iz 10 odstotkov na 25 odstotkov dvigniti že v začetku leta, a je bil dvig zaradi napredovanja trgovinskih pogajanj kasneje prestavljen.

Če bo do dviga prišlo so Kitajci že sporočili, da se bodo odzvali s enakim protiukrepi.

Donald Trump je poleg tega dejal, da bi lahko ZDA preostalih 325 milijard dolarjev kitajskega uvoza, "kmalu" udarili z 25 odstotno uvozno dajatvijo.

Obe strani sta sicer ena proti drugi že uvedli na milijarde dolarjev uvoznih dajatev, s čimer so ustvarili negotovost za podjetja in obtežili globalno gospodarstvo.

Pri Mednarodnemu denarnemu skladu so dejali, da je naraščanje trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko eden od dejavnikov, ki so prispevali k "občutno oslabljeni svetovni gospodarski rasti" konec lanskega leta, ko so znižali napoved gospodarske rasti za leto 2019.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce