Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump: Kitajska in ZDA sta zelo blizu podpisu trgovinskega sporazuma

Trump: Kitajska in ZDA sta zelo blizu podpisu trgovinskega sporazuma
February 26
07:11 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da sta ZDA in Kitajska "zelo, zelo blizu" podpisu trgovinskega sporazuma, kar bi lahko potencialno končalo dolgotrajno trgovinsko vojno med državama. Trump je tako ameriškim guvernerjem v ponedeljek dejal, da imeli državi "vrh na katerem bo prišlo do podpisa sporazuma".

"Upajmo, da nam bo uspelo dogovor zaključiti. A stvari so zelo, zelo blizu," je dejal. Objava sledi odločitvi o odložitvi dodatnih uvoznih dajatev na kitajsko blago.

Trump je ob koncu tedna dejal, da sta obe strani dosegli "znaten napredek" v trgovinskih pogovorih po vrhu, ki je prejšnji teden potekal v Washingtonu. Povečanje uvoznih dajatev za kitajsko blago iz 10 na 25 odstotkov, bi moralo sicer po prvotnih načrtih začeti veljati 1. marca.

Donald Trump je odložil uvedbo dodatnih uvoznih dajatev na kitajsko blago

Namesto tega je Trump dejal, da sedaj načrtuje vrh s kitajskim premierjem Ši Jinpingom v letovišču Mar-a-Lago na Floridi. Ameriške delnice so po objavi odločitve o odložitvi uvoznih dajatev pridobile na vrednosti, pri čemer je indeks Dow Jones pridobil 0,23 odstotka in trgovalni dan zaključil pri vrednosti 26.091,9 točke. Tudi indeksa S&P 500 in Nasdaq sta trgovalni dan zaključila z pozitivno rastjo.

Med pripravami na srečanje s severnokorejskim diktatorjem Kim Jong-Unom v Vietnamu, je Trump prek twitterja sporočil tudi, da je trgovinski sporazum s Kitajsko v "končnih fazah".

Odločitev Trumpa, da odloži zvišanje uvoznih dajatev na 200 milijard dolarjev kitajskega blaga, je bilo videno kot znak, da se obe strani pomikata naprej pri reševanju trgovinskega spora.

Prejšnji teden je Trump ugotovil napredek v zadnjem krogu pogajanj v Washingtonu, vključno s sporazumom o manipulacijah z valutami, čeprav o njem še ni bilo razkritih podrobnosti.

Glavni ekomomist za ameriško gospodarstvo pri družbi Oxford Economics, Gregory Daco je dejal: "Pričakovali smo takšno odložitev in verjamemo, da bo v prihodnjih tednih prišlo do sporazuma v katerem se bo Kitajska zavezala, da bo uvozila več kmetijskih proizvodov, si prizadevala za stabilnost svoje valute in okrepila varstvo pravic intelektualne lastnine. Vseeno pa ne predvidevamo znatnega umika pri obstoječih uvoznih dajatvah in vidimo temeljne napetosti pri strateških ciljih Kitajske, njene industrijske politike, hkrati pa bodo ostali aktivni dosedanji mehanizmi za preverjanje in izvrševanje."

Trgovinski spor med velesilama je razburil svetovne finančne trge, povečal tveganja za dvig stroškov poslovanja nekaterih ameriških podjetij in dodal pritisk na kitajsko gospodarstvo, ki že tako kaže znamenja naporov. Trgovinska vojna je poleg tega vzbudila strahove glede vpliva na svetovno gospodarstvo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce