Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump napovedal obdavčitev skoraj celotnega kitajskega izvoza v ZDA

Trump napovedal obdavčitev skoraj celotnega kitajskega izvoza v ZDA
August 02
05:38 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da bo uvedel novo 10 odstotno uvozno dajatev na kitajsko blago v skupni vrednosti 300 milijard dolarjev, kar pomeni ostro stopnjevanje trgovinske vojne med državama. Poteza je prišla potem, ko na zadnjem krogu dvostranskih pogajanj ni prišlo do nobenega preboja.

Nove uvozne dajatve, ki bodo začele veljati 1.septembra, pomenijo, da bo sedaj obdavčen praktično celoten kitajski uvoz v ZDA. Dajatev bo verjetno vključevala širok spekter najrazličnejšega blaga, od pametnih telefonov, pa do oblačil.

Kitajski zunanji minister Vang Ži je ameriško potezo kritiziral. "Dodajanje uvoznih dajatev zagotovo ni konstruktiven način za reševanje gospodarskih in trgovinskih trenj, to ni prava pot," je minister povedal ob robu vrha ministrov jugovzhodne Azije v Bangkoku.

Ameriška centralna banka je pričakovano znižala obrestne mere

Donald Trump je načrt za dajatve objavil na Twitterju, hkrati pa je Kitajsko napadel, da ni spoštovala obljub glede nakupa več ameriških kmetijskih proizvodov, k čemur se je zavezala med nedavnimi pogajanji v Šanghaju.

Napadel je tudi kitajskega predsednika Ži Jinpinga, ker ni naredil nič za zaustavitev prodaje sintetičnega opioida fentanil. V poznejših komentarjih za medije, je predsednik Trump dejal, da je 10 odstotna dajatev kratkoročni ukrep, saj bi lahko tarife postopoma povišali na več kot 25 odstotkov.

"Nekdo bi moral to Kitajski storiti že dolgo časa nazaj," je dodal.

Kakšen je bil odziv do zdaj?

Korak je pretresel finančne trge, saj sta tako Washington, kot Peking pogajanja v tem tednu opisala kot konstruktivna in za september načrtovala nov krog pogovorov.

Na Wall Streetu se je indeks delnic Dow Jones zmanjšal za 1,1 odstotka med začetnim trgovanjem pa so azijski trgi precej močno izgubili na vrednosti. Tudi cene nafte so krepko padle.

Ameriška gospodarska zbornica, ki predstavlja več kot tri milijone ameriških podjetij je dejal, da bodo najnovejše uvozne dajatve na kitajsko blago "le povzročile večje bolečine ameriškim podjetjem, kmetom, delavcem in potrošnikov ter spodkopale sicer močno ameriško gospodarstvo".

Zadnji krog uvoznih dajatev prihaja sredi povečane zaskrbljenosti o tem kako učinkovita je strategija predsednika Trumpa.

V četrtek je nekdanji glavni gospodarski svetovalec Donalda Trumpa, Gary Cohn dejal, da naj bi imela trgovinska bitka "dramatičen vpliv" na ameriško proizvodnjo in kapitalske naložbe.

Nastale napetosti so vplivale tudi na ameriško centralno banko, ki se je v sredo prvič v zadnjem desetletju odločila za znižanje obrestnih mer. Predsednik banke Jerome Powell je dejal, da ni naloga centralne banke, da bi kritizirala ameriško trgovinsko politiko, kljub temu pa je dodal, da so napetosti med državama v maju in juniju "skoraj dosegle vrelišče".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce