Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump optimističen glede trgovinskih pogovorov s Kitajsko

Trump optimističen glede trgovinskih pogovorov s Kitajsko
October 11
07:22 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je ob koncu prvega dneva ameriško-kitajskih trgovinskih pogovorov v Washingtonu zvenel optimistično. "Imeli smo zelo, zelo dobra pogajanja s Kitajsko," je Trump sporočil novinarjem po zaključenih pogovorih. Trump se bo sicer v petek neposredno sestal s kitajskim podpredsednikom vlade Liu Hejem.

Prejšnja poročila so sicer nakazovala, da bi lahko kitajska delegacija Washington zapustila že po prvem dnevu pogovorov. Azijski trgi so po komentarjih Trumpa pridobili na vrednosti.

Četrtkovi pogovori so se začeli v napetem vzdušju, saj so se ZDA odločile za uvrstitev 28 kitajskih subjektov na črni seznam zaradi kršenja človekovih pravic. Hkrati gre za prva pogajanja na visoki ravni v več kot dveh mesecih.

ZDA z najnižjo brezposelnostjo v zadnjih 50 letih

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik Robert Lighthitzer sta se srečala z gospodom Liujem in drugimi kitajskimi uradniki.

"Kitajska stran je prišla z veliko iskrenostjo in pripravljena sodelovati z ZDA pri trgovinski bilanci, dostopu do trgov in zaščiti vlagateljev," je Liu povedal za kitajsko tiskovno agencijo Xinhua.

V začetku tedna se je ameriška vlada odločila, da bo na črni seznam uvrstila 28 kitajskih poslovnih subjektov, za katere je dejala, da so vpleteni v kršitve človekovih pravic in uvedla dodatne vizumske omejitve za kitajske vladne uradnike.

Kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu je zavrnilo ukrepe povezane z vizumi in sporočilo, da naj bi bile obtožbe ZDA o kršitvah človekovih pravic "izmišljen izgovor" za vmešavanje v kitajske zadeve.

Čeprav so mnogi subjekti na črnem seznamu vladni varnostni uradi, pa je med osmimi podjetji na seznamu tudi nekaj kitajskih vodilnih družb pri razvoju umetne inteligence.

Črni seznam lahko tem družbam omeji dostop do mikročipov v ZDA, na katere se trenutno zanašajo pri izdelavi številnih svojih izdelkov in storitev. Skupine za zaščito človekovih pravic in OZN so medtem poročale, da Kitajska v zaporih v provinci Xinjiang zadržuje več kot milijon Ujgurov in drugih večinoma muslimanskih manjšin.

Kitajska medtem vztraja, da gre za "centre za poklicno usposabljanje", namenjenih preprečevanju terorizma, spodbujanju vključevanja in zagotavljanja zaposlitve.

Čeprav so uradniki po sestanku govorili pozitivno, pa le malokdo pričakuje, da bo dosežen večji napredek. "Mislim, da Kitajska išče trgovinsko premirje," je dejal Einar Tangen, nekdanji gospodarski svetovalec kitajske vlade.

"V tem trenutku ni jasno ali bo kdaj sploh prišlo do velikega preboja. Peking namreč ne želi, da bi kitajsko politiko narekoval Washington."

ZDA in Kitajska sta v že dlje časa udeleženi v trgovinskem sporu, ki obsega več pomembnih vprašanj. V zadnjih 15 mesecih sta največji svetovni gospodarstvi uvedli uvozne dajatev na blago druga druge.

ZDA zahtevajo boljšo zaščito ameriške intelektualne lastnine in konec tako kibernetske tatvine, kot prisilnega prenosa tehnologije na kitajska podjetja. Poleg tega želijo ZDA zmanjšanje Kitajskih industrijskih subvencij in izboljšanje dostopa do kitajskih trgov za ameriška podjetja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce