Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump pozval k koncu četrtletnega poročanja za družbe

Trump pozval k koncu četrtletnega poročanja za družbe
August 20
08:55 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je ameriška podjetja pozval naj začnejo finančna poročila izdajati samo še dvakrat na leto in ne več štirikrat kot je v veljavi sedaj. Trump je dejal, da je Komisijo za vrednostne papirje in borze pozval naj razmisli o spremembah pravil, ki od podjetij zahtevajo, da o svojem poslovanju poročajo vsako četrtletje. Poteza bi po njegovem mnenju izboljšala "fleksibilnost in prihranila denar".

Medtem so nekateri vlagatelji zamisel kritizirali in dejali, da bi tako vlagatelje "v nevednosti držali dlje časa".

Trump je na twitterju zapisal: "Med pogovorom z nekaterimi vodilnimi poslovneži na svetu, sem vprašal kaj bi v ZDA še izboljšalo poslovanje družb, eden od njih je odgovoril: Prenehajmo z četrtletnimi objavami poslovnih rezultatov in preidimo na polletna," je zapisal v sporočilu.

ZDA so Turčiji zagrozile z dodatnimi ukrepi če ne izpustijo pridržanega pastorja

Predsednik Trump je dejal, da je komisijo povprašal za izdelavo študije glede takšne poteze.

Analitiki medtem pravijo, da ideja, da bi podjetja o svojih rezultatih poročala manj pogosto ni nova , nekateri pa so mnenja, da bi trgi tako postali manj pregledni in bolj volatilni, ko se bodo podatki po dolgem obdobju sprostili.

"Če pride do zmanjšanja preglednosti, vključno s pogostostjo poročanja, obstaja velika verjetnost, da se bo povečala negotovosti, ki je velika sovražnica vlagateljev", je dejal Robert Phipps iz družbe Per Sterling Capital Management.

Stan Shipley iz družbe Evercore je dejal: "Če vlagateljem daš manj podatkov o tem kaj se dogaja, obstaja tveganje, da se v vašo ceno delnic vnese nestanovitnost, ker vlagatelji niso vodeni na pravi način. Verjetnost za presenečenje med vlagatelji je večja, če o poslovanju namesto štirikrat poročal samo dvakrat na leto."

A drugi analitiki so mnenja, da bi zmanjšanje pogostosti finančnega poročanja lahko potencialno zmanjšalo "kratkoročnost" strategij družb, ki kotirajo na borzah. "Težava pri oblikovanju boljših dolgoročnih odločitev od četrtletnega cikla se vsekakor izkaže za koristno," je dejal Art Hogan iz investicijske banke B. Riley FBR.

Randy Frederick iz družbe Charles Schwab trdi, da bi bila tako velika sprememba za podjetja in trgovce, podobno težka kot "obrniti ladjo Queen Mary v bazenu". "To ni nekaj kar bi lahko spremenil z izvršnim ukazom," je dodal.

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo zahteva od ameriških družb, da izdajajo četrtletna in letna finančna poročila, s čimer obveščajo vlagatelje o svojem finančnem položaju.

Administracija Donalda Trumpa si na drugi strani prizadeva za zmanjševanje birokracije, za katero pravijo, da je odgovorna za 50 odstotno zmanjšanje števila podjetij, ki se odločajo za odhod na trg v zadnjih dveh desetletjih, vključno z sprostitvijo nekaterih zahtev za razkritje in skladnost za družbe, ki kotirajo na borzi in tiste, ki si kotiranja želijo.

V poročilu, ki ga je lani objavilo ameriško ministrstvo za finance je administracija opisala politike za katere upajo, da bodo spodbudile nove prve javne prodaje delnic, vseeno pa niso šli tako daleč, da bi predlagali ukinitev zahtev o četrtletnem poročanju.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce