Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump proti Kitajski že snuje dodatne uvozne dajatve

Trump proti Kitajski že snuje dodatne uvozne dajatve
September 10
06:26 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil, da bo okrepil trgovinsko vojno proti Kitajski in opozoril, da bo uvedel uvozne dajatve na skoraj ves uvoz iz te države. Tako je dejal, da bi lahko "zelo kmalu" uvedel dajatve na kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev, z dodatnimi dajatvami na blago v vrednosti 267 milijard dolarjev "pripravljenimi v kratkem času".

Če bi prišla oba paketa uvoznih dajatev v veljavo, bi to pomenilo obdavčitev skoraj vsega kitajskega izvoza v ZDA. "Dajatve na 200 milijard dolarjev o katerih govorimo, bi lahko v veljavo v vstopile zelo hitro, odvisno od tega, kaj se bo z njimi zgodilo," je v komentarjih dejal Trump na svojem letalu Airforce One.

"Do neke mere je vse odvisno od Kitajske. In tega nočem dejati, a zadaj so že pripravljene uvozne dajatve na dodatnih 267 milijard dolarjev blaga, ki jih lahko na moj ukaz hitro uvedemo. To pa spreminja enačbo".

Nekoč ljubljenka medijev – sedaj se je zaradi goljufije njena družba razpustila

Če se bo ameriška administracija odločila za uvedbo nadaljnjega kroga uvoznih dajatev na kitajske izdelke, bi to pomenilo že tretji takšen ukrep v letošnjem letu. Julija je tako Bela hiša povečala uvozne dajatve za kitajske izdelke v vrednosti 34 milijard dolarjev. Prejšnji mesec pa so uvedli še 25 odstotno obdavčitev na dodatnih 16 milijard dolarjev kitajskega blaga.

Kitajska se je v obeh primerih maščevala z uvedbo svojih uvoznih dajatev na enakovredno vrednost ameriških izdelkov. Kitajski izdelki, ki so bili do sedaj prizadeti vključujejo široko paleto izdelkov, vključno s polprevodniki, plastiko, kemikalijami, železniško opremo ter hladilniki. Med ameriškimi izdelki, ki jih je obdavčila Kitajska, pa najdemo premog, bakrov razrez, gorivo, avtobusi in medicinska oprema.

Če bo v veljavo vstopil še tretji niz uvoznih dajatev na kitajsko blago v višini 200 milijard dolarjev je več tehnoloških družb opozorilo, da bo to prizadelo njihovo poslovanje.

Tako naj bi svojo zaskrbljenost vladi izrazil Apple, ki je dejal, da se bodo zato povišali stroški izdelave številnih njihovih izdelkov. Pred tem so svojo zaskrbljenost vladi izrazile družbe, Dell, Cisco, Juniper Networks in Hewlett Packard, ter dejale, da bi lahko nove tarife povzročile izgubo delovnih mest v ZDA.

Družbe se bojijo, da bodo tarife povišale njihove stroške, saj mnoge od njihovih komponent prihajajo iz Kitajske.

Trump medtem pravi, da želi ustaviti "nepoštene prenose ameriške tehnologije in intelektualne lastnine na Kitajsko" in zaščititi domača delovna mesta.

Uvozne dajatve v teoriji pomenijo, da bodo ameriški izdelki sedaj cenejši od kitajskih, s čimer bodo potrošnike spodbudili k nakupu ameriških. Tako bodo spodbudili lokalna podjetja in podprli domače gospodarstvo.

ZDA so v lanskem letu uvozile za 505 milijard dolarjev blaga iz Kitajske, po najnovejših podatkih, pa je bil uvoz v letošnjem letu do konca julija, po uradnih podatkih skoraj 9 odstotkov višji.

Pred tem je gospodarski svetovalec Bele hiše, Larry Kudlow za medije dejal, da je administracija še vedno v pogovorih s Kitajsko glede trgovinskih vprašanj, a da do sedaj Kitajska ni izpolnila zahtev ZDA.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce