Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump se je odločil za odložitev uvoznih dajatev na nekatere kitajske izdelke

Trump se je odločil za odložitev uvoznih dajatev na nekatere kitajske izdelke
August 14
05:34 2019

ZDA so sporočile, da bodo nekaj napovedanih uveljavitev uvoznih dajatev na kitajske izdelke preložile na 15. december, kar je posledica "zdravstvenih, varnostnih in nekaterih drugih dejavnikov". Med izdelki so se znašli mobilni telefoni, prenosniki, konzole za video igre, nekatere igrače, računalniški zasloni, ter določena obutev in obleke.

Presenetljiva novica iz strani trgovinskega predstavništva ZDA je pomagala pri rasti cen delnic na ameriških trgih. Drugi artikli, ki se soočajo z uveljavitvijo 10 odstotne uvozne dajatve, bodo od 1. septembra dalje obdavčeni, kot predvideno.

Ameriški predsednik Donald Trump je v pogovoru z novinarji dejal, da je zamuda deloma posledica tega, da so se želeli izogniti udarcu za ameriške kupce ob božičnih nakupih.

Goldman Sachs: Strah pred recesijo zaradi trgovinske vojne se povečuje

Najava iz strani trgovinskega predstavništva je bila objavljena nekaj minut potem, ko je imel kitajski podpredsednik vlade Liu He telefonski pogovor z ameriškimi trgovinskimi uradniki.

Vlagatelji v tehnološka podjetja so novico o izjemah pozdravili, kar je delnice proizvajalcev čipov pognalo 2,8 odstotka višje. Zvišale so se tudi vrednosti delnic prodajalcev na drobno in industrijskih družb.

Na Wall Streetu so trije glavni borzni indeksi v nekem trenutku vsi pridobili več kot 2 odstotka vrednosti. Ob koncu dneva sta indeksa Dow Jones in S&P 500 pridobila 1,4 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq narasel za 1,9 odstotka, pri čemer so delnice Appla zabeležile 4 odstotno rast.

Predsednik Trump je 1. avgusta napovedal, da bo za kitajsko blago v višini 300 milijard dolarjev 1.septembra uvedel 10 odstotno uvozno dajatev, za kar je okrivil Kitajsko neizpolnjevanje svojih zavez od nakupu več ameriških kmetijskih proizvodov.

Hkrati je bilo osebno kritičen do kitajskega predsednika Ši Jinpinga, ker ni naredil več za zajezitev prodaje sintetičnega opioida fentanila, ki je odgovoren za krizo predoziranja z opioidi v ZDA.

Vseeno je v tvitu objavljenem včeraj Trump namignil, da za odložitev uvoznih dajatev pričakuje nekaj v zameno, s čimer je namignil, da bi lahko Kitajska kmalu opravila velik nakup ameriških kmetijskih izdelkov.

Objav trgovinskega predstavništva prihaja sredi naraščajočih pomislekov glede upočasnitve svetovnega gospodarstva. Pri banki Goldman Sachs so tako v nedeljo dejali, da se povečujejo strahovi, da bo trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko privedla do recesije svetovnega gospodarstva.

Nekateri analitiki trdijo, da preložitev uvedbe uvoznih dajatev ne pomeni, da se je trgovinska vojna končala. Elena Duggar iz bonitetne agencije Mody's je tako dejala: "To navidezno zmanjšanje obstoječih napetosti, bi lahko bil samo začasen umik... Odnosi med dvema največjima gospodarstvoma na svetu bodo še naprej sporni, napetost pa bodo prekinjali občasni koraki proti kompromisom."

Pred tem sta v torek kitajska trgovinska pogajalca, podpredsednik vlade Liu He in minister za trgovino Žong Šan, govorila s svojima ameriškima kolegoma, ministrom za finance finance Stevenom Mnuchinom in trgovskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je sporočila, da sta kitajska uradnika "slovesno protestirala" proti kaznovalnim uvoznim dajatvam, ki bodo začele veljati 1.septembra. Gospoda Lighthitzer in Liu sta se sicer dogovorila za dodaten telefonski klic v dveh tednih.

Obe strani sta imeli v načrtih izvedbo še enega kroga trgovinskih pogovorov, ki naj bi septembra potekali v Washingtonu, a sedaj je poslabšanje odnosov v zadnjih dveh tednih, postavilo luč dvoma glede tega kroga pogajanj.

Trgovinsko predstavništvo naj bi sicer podroben seznam izdelkov, na katere bo vplivala nova odredba objavila v kratkem.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce