Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump udaril po Kitajski, ki jo obtožuje valutnih in trgovinskih manipulacij

Trump udaril po Kitajski, ki jo obtožuje valutnih in trgovinskih manipulacij
December 07
08:24 2016

Novi ameriški predsednik Donald Trump se je lotil Kitajske in Peking obtožil manipuliranja z svojo valuto, nepravičnega obdavčevanja ameriških izdelkov in militarizacije južno kitajskega morja.

V svojih tweetih je tako novoizvoljeni predsednik dejal:

Ali nas je Kitajska kaj vprašala, če se strinjamo z devalvacijo njihove valute (zaradi česar naša podjetja težje tekmujejo), močno obdavčitvijo naših izdelkov, ki gredo v ...

njihovo državo (ZDA pa njihovih izdelkov ne obdavčuje) ali gradnjo ogromnega vojaškega kompleksa sredi južno kitajskega morja? Jaz mislim da ne!

Njegove izjave prihajajo v obdobju številnih Tweet objav, med katerimi je Trump prek tega socialnega omrežja domačim podjetjem, ki bi se odločile za selitev proizvodnje v tujino zagrozil z uvedbo 35 odstotnih dajatev za njihove izdelke prodajane v ZDA. Nepremičninski mogul je svojo predsedniško kampanijo osnoval na podlagi spodbujevanja rasti ameriškega gospodarstva in ameriških delovnih mest.

Donald Trump obljublja “posledice” za družbe ki bi odšle iz ZDA

Tweeti prihajajo v času, ko je Trump zaostril odnose z Kitajsko s tem ko je sprejel telefonski klic Tajvanskega predsednika Tsai Ing Wen, v katerem mu je ta čestital za zmago. Tako je Trump pretrgal skoraj štiri desetletja dolgo tradicijo ameriške zunanje politike, ki je Tajvan potrdila kot del Kitajske. Kitajka ima Tajvan za svojo odpadniško državo, ki jo lahko s silo kadarkoli ponovno zavzame, hkrati pa je Peking jasno izrazil svoj odpor do predsednika Tsaija, ki podpira neodvisnost Tajvana. Kitajska je zato ZDA že poslala diplomatski protest.

Omemba južno kitajskega morja je med vsemi izjavami Trumpa še najbolj občutljiva tema, saj sta na tem območju Kitajska in ZDA spopadata v bitki volj glede te pomorske regije, ki jo ima Kitajska in tudi več drugih azijskih držav za svojo.

V juliju je arbitražno sodišče v Hagu ugotovilo, da Kitajske trditve o zgodovinskih pravicah v regiji - ki so ključne za mednarodne ladijske poti - nimajo osnove na dokazih in so v nasprotju z mednarodnim pravom. Sodišče je ugotovilo, da so Kitajska prizadevanja za izgradnjo umetnih otokov na vrhu atolov in grebenov, kot tudi obširen ribolov na spornih območjih nezakonita.

Kitajska sicer ne priznava avtoritete sodišča. Medtem ko ZDA še naprej uveljavljajo svojo pravico do izvajanja pomorskih patrulj na tem območju.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce