Finančni trgi

Prispevki

Trump uvaja carine še za 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza

Trump uvaja carine še za 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza
September 18
06:13 2018

Ameriški predsednik Donald Trump zaostruje trgovinsko vojno s Kitajsko, saj je napovedal uvedbo novega svežnja carin na kitajsko blago. Uvedel bo desetodstotne carine na uvoz 6.000 kitajskih izdelkov v vrednosti 200 milijard dolarjev.

Te carine bo konec leta povišal z desetih na 25 odstotkov – če državi do takrat ne bosta dosegli trgovinskega dogovora, piše BBC. Gre za najobsežnejši sveženj carin na kitajsko blago do zdaj. Med drugim bodo od 24. septembra naprej ocarinjene kitajske ročne torbice, potovalni kovčki, volna, toaletni papir, riž, zamrznjeno meso, vse vrste rib in oblačila, je pa urad trgovinskega predstavnika ZDA s predlaganega seznama po novem ocarinjenega blaga črtal 297 kategorij izdelkov, med njimi Applove pametne ure in podobne tehnološke izdelke za splošno porabo. Izvzete so tudi določene sestavine za kemikalije, kolesarske čelade in otroški sedeži.

Donald Trump nadaljuje z uvajanjem uvoznih dajatev na kitajsko blago

"Peking vztraja pri starih navadah"

Trump je carine utemeljil z izsledki preiskave, ki je ugotovila nepoštene kitajske politike in prakse glede tehnološke in intelektualne lastnine ZDA. "Kitajski smo zelo jasno povedali, kakšne spremembe od nje pričakujemo, da bodo naši odnosi pravičnejši. A Peking za zdaj vztraja pri starih navadah," je Trump dejal ob uvedbi novih carin.

ZDA so do zdaj uvedle carine na kitajski uvoz, vreden 50 milijard dolarjev. Kitajska je vedno odgovorila z enakimi povračilnimi ukrepi in tudi zdaj je zagrozila, da bo na nove carine odgovorila z enako mero. Trump je Pekingu odgovoril, da bo v tem primeru začel tretjo stopnjo uvajanja carin, ki bo zadela kitajski izvoz, vreden še 267 milijard dolarjev. Če bi se to zgodilo, bi bili ocarinjen praktično ves kitajski izvoz v ZDA, ki je lani dosegel vrednost 505,5 milijarde dolarjev.

Po besedah ekonomista organizacije Bloomberg Toma Orlika "trgovinski prepir z gumijastimi naboji" med ZDA in Kitajsko že prehaja v trgovinsko vojno s pravimi naboji.

Do zdaj ocarinjenega za 50 milijard kitajskega blaga
Spomnimo, prvi krog carin je začel veljati 6. julija, ko so ZDA uvedle 25-odstotne carine na 34 milijard dolarjev kitajskega izvoza. Peking se je odzval v enaki meri. Ameriške carine na dodatnih 16 milijard dolarjev vredne kitajske izdelke veljajo od avgusta.

"Tega ne počnem zaradi politike. To delam, ker je dobro za našo državo," je Trump dejal julija v pogovoru za CBS in dodal: "Nočem jih strašiti. Hočem jim dobro. Zelo mi je všeč predsednik Ši. Vendar pa je to nepravično."

ZDA vztrajajo, da mora Kitajska do temeljev spremeniti svojo politiko glede zaščite intelektualne lastnine, prenosa tehnologije in subvencij za visokotehnološka podjetja.

Ameriški in kitajski predstavniki so se maja srečali na trgovinskih pogovorih, a delegaciji stališč nista zbližali. Od takrat se niso več sestali.

Vir: RTVslo.si

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce