Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump: V trgovinskih pogovorih s Kitajsko smo “tam kjer želimo biti”

Trump: V trgovinskih pogovorih s Kitajsko smo “tam kjer želimo biti”
May 13
06:21 2019

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da so ZDA v odnosih s Kitajsko, "tam kjer želijo biti", potem ko sta strani še naprej vklenjeni v trgovinsko vojno. ZDA so se v petek odločile, da več kot podvojijo uvozne dajatve na 200 milijard dolarjev kitajskega blaga, kar je povzročilo močno zaostritev trgovinske vojne.

Pred tem je vrhovni gospodarski svetovalec predsednika Trumpa, Kudlow dejal, da bosta obe strani trpeli zaradi trgovinskega spora. Vseeno je kasneje predsednik Trump zmanjšal pomen vpliva dviga carin na ZDA.

"V odnosih s Kitajsko smo točno tam, kjer želimo biti. Ne pozabite, da so oni prelomili dogovor in se poizkušali ponovno pogajati o že dorečenih stvareh," je na Twitterju zapisal ameriški predsednik. "Od Kitajske bomo vzeli na desetine milijard dolarjev v obliki carin. Kupci izdelkov pa jih lahko sami izdelajo v ZDA (idealno), ali pa jih kupijo od držav, ki niso ocarinjene."

Trump: Kitajska je prelomila dogovore v trgovinskih pogajanjih

V petek so ZDA povišale 10 odstotne uvozne dajatve za kitajske izdelke v vrednosti 200 milijard dolarjev, vključno z ribami, torbicami, oblačili in obutvijo na 25 odstotkov.

Ameriški trgovinski predstavnik pa je hkrati dejal, da je prejel ukaz za "začetek procesa zviševanja carin na preostali uvoz iz Kitajske, ki je ovrednoten na približno 300 milijard dolarjev".

Kitajska je medtem dejala, da bo sprejela protiukrepe, a pri tem niso objavili nobenih podrobnosti in časovnih okvirjev sprememb.

Ekonomisti so dejali, da bodo podjetja 25 odstotne uvozne dajatve precej težje absorbirale kot 10 odstotne, kar pomeni, da bodo nekatere dele stroškov prenesli na potrošnike. Na vprašanje v pogovoru za Fox News, ali je pravilno dejati, da bodo dvig uvoznih dajatev plačala ameriška podjetja in potrošniki je Kudlow dejal: "Do neke mere da. S trditvijo se strinjam."

"Obe strani bosta zaradi tega trpeli."

Kudlow je hkrati dejal, da obstaja "velika možnost", da se bo predsednik Trump srečal z kitajskim predsednikom Ši Jinpingom na vrhu G20, ki bo konec junija potekal na Japonskem.

Kitajski maščevalni ukrepi

Kitajska je v petek dejala, da "globoko obžaluje" odločitev ZDA o zvišanju uvoznih dajatev in bo morala sprejeti "potrebne protiukrepe". V preteklosti so Kitajci skoraj takoj po uveljavitvi ameriških uvoznih dajatev uvedli svoje povračilne ukrepe.

Kitajska je se je odzvala z komentarjem, da ne bo pogoltnila nobenega "grenkega sadja". Komentar države naj bi bil objavljen v ponedeljek v ljudskem dnevniku vladajoče komunistične partije.

V ZDA so prepričani, da je ogromen kitajski trgovinski presežek posledica nepoštenih praks, vključno z državno podporo domačim podjetjem. Kitajska pa se poleg tega poslužuje zavestne kraje intelektualne lastnine ameriških družb.

Zadnje povišanje carin pomeni močno zaostritev ameriško-kitajske trgovinske vojne, ki je že vplivala na svetovno gospodarstvo. Po mnenju Mednarodnega denarnega sklada, naj bi bilo naraščanje trgovinskih napetosti med državama eden od glavnih dejavnikov občutnega slabljenja svetovne gospodarske rasti ob koncu lanskega leta, potem ko so se pri organizaciji odločili za znižanje napovedi rasti za letošnje leto.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce