Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trump zelo nezadovoljen z odločitvijo GM-a za množično odpuščanje ameriških delavcev

Trump zelo nezadovoljen z odločitvijo GM-a za množično odpuščanje ameriških delavcev
November 28
07:28 2018

Ameriški predsednik Donald Trump je stopnjeval svoj napad na General Motors, potem ko je izdelovalec avtomobilov dan pred tem napovedal večja odpuščanja v ZDA. Trump je na Twitterju dejal, da je "zelo razočaran" in "pregleduje možnosti rezanja vseh subvencij za GM, vključno... z električnimi avtomobili".

Odločitev GM, da v ustavi proizvodnjo v tovarnah v ZDA in Kanadi je sicer razjezila številne politike. Še posebej pa je to nož v hrbet za predsednika Trumpa, ki si je obnovo ameriške avtomobilske industrije zadal kot eno od prioritetnih nalog svoje administracije. "Nisem vesel glede tega," je tako dejal včeraj.

Donald Trump ponovno napovedal uvedbo dodatnih uvoznih dajatev proti Kitajski

Pri General Motorsu niso direktno odgovorili na vprašanja o pomoči, ki so jo prijeli. Vseeno so pri družbi branili svoj načrt prestrukturiranja, ki naj bi podpiral "našo sposobnost vlaganja v prihodnjo rast in pozicioniranje podjetja za dolgoročni uspeh ter ohranjanje rasti ameriških delovnih mest".

Dodali so "zahvaljujemo se za ukrepe, ki jih je sprejela ta administracija v imenu industrije za izboljšanje splošne konkurenčnosti proizvodnje v ZDA."

Vladna pomoč

General Motors ima koristi od davčnih olajšav za električna vozila, vendar se bo program postopoma odpravil potem, ko bo proizvajalec prodal 200,000 takšnih vozil. Pri družbi pričakujejo, da bodo omenjeno proizvodno številko dosegli v nekaj naslednjih mesecih, zato so kongres že pozvali, naj jim olajšave podaljša.

Hkrati je družba pomoč davkoplačevalcev prejela tudi v obdobju finančne krize, hkrati pa ji je bilo v zadnjih letih dodeljenih na stotine milijonov dolarjev zveznih donacij. To reševanje je omenil tudi Trump in vodje sindikatov, ki so kritizirali načrtovana odpuščanja družbe.

Podjetje je v ponedeljek sporočilo, da bo odpustilo kar 15 odstotkov svoje plačane delovne sile in zaprlo osem tovarn po vsem svetu. Prestrukturiranje sledi upadu prodaje avtomobilov in prihaja v času, ko se podjetje pripravlja na naslednjo gospodarsko krizo.

Kot del načrtov so pri GM-u dejali, da načrtujejo postopno ukinitev nekaterih modelov , ki so se slabše prodajali, zaradi česar se po ustavila proizvodnja v štirih tovarnah v ZDA in eni v Kanadi. Zaradi tej potez bo v Severni Ameriki delo izgubilo 14,000 delavcev, vključno z več kot 6000 izmenskimi delavci v tovarnah.

Pri družbi so dejali, da bodo imeli mnogi od delavcev možnost zamenjave dela v drugih tovarnah GM. Hkrati bo družba še naprej zaposlovala tehnično osebje in inženirje za delo pri razvoju električnih in samovozečih avtomobilov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce