Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trumpova administracija želi blokirati China Mobile v ZDA

Trumpova administracija želi blokirati China Mobile v ZDA
July 03
06:55 2018

Administracija Donalda Trumpa je dejala, da ne želi, da bi eden od največjih svetovnih telefonskih operaterjev, China Mobile ponujal svoje telekomunikacijske storitve v ZDA, pri čemer so navedli zaskrbljenost zaradi nacionalne varnosti. Državni China Mobile se je tako leta 2011 prijavil na ameriško komisijo za telekomunikacije (FCC), za prejem potrebne licence. A iz ameriškega ministrstva za trgovino priporočili, da se zahtevek za dovoljenje zavrne. Nasvet prihaja sicer sredi naraščajočih trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko.

"Po pomembnih pogovorih s podjetjem China Mobile smo ugotovili, da zaskrbljenosti zaradi povečanega tveganja za ameriško policijo in nacionalne varnostne ukrepe ne moremo rešiti," je dejal pomočnik tajnika za komunikacije in informacije pri ministrstvu za trgovino, David J Redl. "Zato izvršna veja ameriške vlade, prek nacionalne telekomunikacijske uprave (NTIA) priporoča, da FCC zavrne zahtevek China Mobile za podelitev licence."

Povečane napetosti

Poteza agencije NTIA, ki je izpostava ministrstva za trgovino, ki svetuje ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu o vprašanjih glede telekomunikacij in informacij, prihaja v času vse večjih napetosti med ZDA in Kitajsko glede trgovinskih in telekomunikacijskih vprašanj. V aprilu je ministrstvo za trgovino ugotovilo, da je kitajski tehnološki velikan ZTE kršil prepoved trgovanja s Severno Korejo in Iranom.

Kitajska se je odločila za omilitev pravil o tujih naložbah

Nato so sprejeli prepoved, ki jim je preprečila nakup delov svojih dobaviteljev v ZDA, zaradi česar je bila družba ZTE prisiljena v preklic svojih večjih operacij, grozila pa jim je tudi popolno uničenje njihove dejavnosti.

A po pritisku iz Pekinga, je bil z ZDA sklenjen dogovor po katerem bo morala družba ZTE plačati milijardo dolarjev kazni, najeti ekipo, ki jo bodo izbrale ZDA za preverjanje skladnosti in zamenjati večino članov svojega upravnega odbora. V zameno so se ZDA zavezala k odpravi prepovedi, ta pogajanja pa so bila povezana s širšimi trgovinskimi napetostmi med ZDA in Kitajsko.

ZTE je izpolnila veliko teh zahtev, vendar pa skupina dvostrankarskih senatorjev, vključno z republikancem Marom Rubijem, trenutno poizkuša ohraniti prepoved za podjetje s spremembo zakona o obrambi.

Medtem pa naj bi v petek v okviru tekočega trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko začele veljati dodatne uvozne dajatve na izdelke druga druge.

Trumpova administracija naj bi tako uvedla prvo tranšo 25 odstotnih uvoznih dajatev na kitajsko blago v skupni vrednosti 34 milijard dolarjev. V zameno bo tudi Kitajska sprejela svoje povračilne uvozne dajatve na ameriško blago v isti skupni vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce