Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tudi Amazon je vreden več kot bilijon dolarjev

Tudi Amazon je vreden več kot bilijon dolarjev
September 05
06:27 2018

Amazon je včeraj za kratek čas postal drugo podjetje, ki kotira na borzi v ZDA, katerega tržna vrednost je presegla 1 bilijon dolarjev. Delnice tehnološkega giganta so tako pridobile skoraj 2 odstotka vrednosti in med jutranjim trgovanjem dosegle najvišjo ceno 2050,5 dolarja, predenj se je njihova vrednost nekoliko znižala.

Apple je sicer isti mejnik presegel v začetku avgusta.

Apple prva družba v zgodovini ki je presegla bilijon dolarjev tržne kapitalizacije

Ustanovljen v letu 1994 je Amazon trenutno največji spletni trgovec na svetu. Njihov izvršni direktor Jeff Bezos pa je z neto premoženjem v višini 160 milijard dolarjev najbogatejši človek na svetu.

Genaralni direktor družbe GlobalData Retail, Neil Saunders je dejal: "Preseči bilijon dolarjev tržne kapitalizacije je impresivno. To narediti samo v 24 letih od ustanovitve pa je izjemno. Da je lahko Amazon to dosegel, gre zahvala dramatičnemu napredku tako v maloprodajnem kot tehnološkem sektorju, kaže pa tudi na vpliv, ki ga sedaj družba uporablja v velikih delih potrošniške krajine."

Amazon je v treh mesecih do konca junija poročal o prodaji v višini skoraj 53 milijard dolarjev, medtem ko je znašal dobiček rekordnih 2,5 milijarde dolarjev.

Podjetja naj bi bilo letos, po podatkih raziskovalnega podjetja eMarkerter, odgovorno za približno polovico vse spletne prodaje v ZDA in skoraj 5 odstotkov celotnega maloprodajnega trga v državi. Družba zaposluje več kot 575,000 ljudi, kar je skoraj toliko kot znaša prebivalstvo Luksemburga. Podjetje zagotavlja logistiko, skladiščenje, posojila in prodajno platformo za več stotisoč prodajalcev.

Njihov dobičkonosen oddelek računalništva v oblaku, ki na svojih podatkovnih strežnikih gosti obilico korporacij, je prav tako vodilni na svetu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce