Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tudi ameriški senat je potrdil reformo davčnega sistema

Tudi ameriški senat je potrdil reformo davčnega sistema
December 20
07:28 2017

Ameriški senat je potrdil največjo prenovo ameriškega davčnega sistema v zadnjih tridesetih letih. Predstavniški dom je pred tem zakon že gladko sprejel. Republikanci imajo sicer večino v obeh predstavniških domovih kongresa.

Za dokončno odobritev bo morala zakonodaja danes spet v parlament, kjer bodo razpravljali o postopkovnem vprašanju. Če bo zakonodaja, kot vsi pričakujejo, prestala tudi to, bo to prvi veliki zakonodajni triumf za predsednika Donalda Trumpa.

Republikanci so dosegli dogovor glede končne oblike davčnih reform

Kritiki zakona pravijo, da gre za darilo bogatašem. Na drugi strani so republikanci prepričani, da bodo davčne olajšave za korporacije, mala podjetja in posameznike spodbudile gospodarsko rast. Glasovanju senata je sicer predsedoval ameriški podpredsednik Mike Pence, ki je objavil tudi rezultat. "Za zakon je glasovalo 51 predstavnikov, proti jih je bilo 48. Zakon o davčnih olajšavah in delovnih mestih je tako sprejet," je dejal.

Predsednik demokratov Chuck Schumer je republikance opozoril, da bodo plačali visoko ceno za sprejem po njegovem mnenju "grozne zakonodaje" na srednjeročnih volitvah prihodnje leto.

V kongresu je zakonu poleg demokratov nasprotovalo tudi 12 republikanskih predstavnikov, vseeno pa je zakon dobil dovoljšnjo podporo, saj je dobil 227 glasov podpore, proti pa je bilo 203 predstavnikov, republikanci so odločitev sprejeli z navdušenjem in glasnim aplavzom.

Predsednik parlameta Paul Ryan je takrat dejal: "Danes vračamo ljudem te države nazaj njihov denar. To je konec koncev njihov denar!". Zaradi proceduralne napake bo moral parlament sicer glasovanje danes ponoviti, predenj bo predsednik Donald Trump lahko podpisal veljavnost zakona.

Zakon bo davčno stopnjo za korporacije iz 35 odstotkov znižal na 21 odstotkov, znižal pa bo tudi davčne stopnje za posameznike.

Drugi ključni elementi vključujejo:

  • Znižanje davka na dedovanje
  • Razširjene olajšave za otroke
  • Nižje davke za dobičke v tujini

Vseeno naj bi zakon v 10 letih ameriški javni dolg po pričakovanjih posebnega nestrankarskega odbora kongresa, povečal za približno 1,4 bilijona dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce