Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tudi Nemčija preučuje prepoved dostopa do omrežja 5G za Huawei

Tudi Nemčija preučuje prepoved dostopa do omrežja 5G za Huawei
January 18
08:03 2019

Nemčija naj bi po poročilih razmišljala o tem, kako kitajski družbi Huawei preprečiti dostop do njihovega mobilnega omrežja naslednje generacije. Berlin tako raziskuje možnosti uvedbe strožjih varnostnih zahtev, ki bi lahko preprečili uporabo izdelkov Huaweija pri izgradnji omrežja 5G.

Številne države so sicer že sprejele ukrepe za preprečitev vključevanja kitajskih tehnoloških podjetij v izgradnji svojih omrežij 5G v povezavi z varnostnimi vprašanji. Omenjena omrežja sicer predstavljajo naslednji veliki skok naprej, ko gre za mobilno infrastrukturo.

Nemčija je v letu 2018 dosegla 1,5 odstotno gospodarsko rast

Kitajska družba, ki je eden od največjih proizvajalcev telekomunikacijske opreme na svetu, se v zadnjem času sooča z zavračanjem uporabe njihovih izdelkov, saj obstaja velika verjetnost, da bi njihova tehnologija služila kot vzvod za vohunjenje kitajskih oblasti.

Pri Huaweiju so sicer zanikali, da predstavljajo tveganje za vohunjenje.

Podjetje je tako v izjavi navedlo, da "ne vidi nobenega razumnega razloga, zakaj bi morali biti izključeni iz gradnje infrastrukture 5G v Nemčiji ali celo v katerikoli državi na svetu".

Nemško ministrstvo za notranje zadeve je sicer pred tem izjavilo, da nasprotuje prepovedi nekaterih dobaviteljev pri gradnji omrežja 5G. Kljub temu pa razmišljajo o uvedbi strožjih varnostnih zahtev in druge načinov za izključitev družbe Huawei. Takšen korak bi Nemčijo uskladili z drugimi zahodnimi državami.

ZDA, Avstralija in Nova Zelandija so tako svojim domačim družbam pri izgradnji omrežja naslednje generacije. že prepovedala uporabo izdelkov Huaweija. Svoje pomisleke o družbi sta hkrati izrazile tudi Velika Britanija in Kanada.

V četrtek je tako kitajski veleposlanik v Kanada opozoril na "posledice", če bo država družbi Huawei prepovedala dostop do mreže 5G. Državi sta sicer že nekaj časa vpleteni v diplomatski spor.

Sodišče na Kitajskem je tako ta mesec kanadskega državljana obsodilo na smrt zaradi tihotapljenja drog, kar je zelo verjetno odgovor na kanadsko aretacijo visoke finančne uradnice družbe Huawei, Meng Wanzhu na zahtevo ZDA.

Poleg tega se je Huawei znašel tudi pod preiskavo ZDA zaradi "kraje poslovnih skrivnosti" ameriških podjetij, hkrati pa so obtoženi, da so kršili sankcije s tem, da so lagali glede svojega poslovanja v Iranu.

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce