Finančni trgi

Prispevki

Tudi Scanio doletela kazen zaradi kartelnega dogovarjanja

Tudi Scanio doletela kazen zaradi kartelnega dogovarjanja
September 28
07:34 2017

Evropska komisija je danes zaradi vpletenosti v kartelno dogovarjanje proizvajalcev tovornjakov švedski Scanii naložila kazen v višini 880 milijonov evrov. Že lani poleti je Bruselj kaznoval proizvajalce tovornjakov MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco in DAF, negotova je ostala le usoda Scanie, ki ni priznala krivde in ni pristala na poravnano.

Zaradi kartelnega dogovarjanja in kršitve protimonopolnih pravil EU je lani poleti komisija omenjenim petim proizvajalcem tovornjakov naložila rekordno kazen v višini 2,93 milijarde evrov. Po ugotovitvah komisije so se podjetja dogovarjala o cenah srednjih in težkih tovornjakov, časovnice za uvedbo tehnologij za znižanje škodljivih izpustov in prenosa stroškov za doseganje okoljskih standardov na kupce.

Google podlegel pritisku Evropske komisije

Podjetja so krivdo priznala in pristala na poravnavo. Ker so privolila v sodelovanje s preiskovalci, jim je komisija znižala kazen. Največja kazen je doletela Daimler, kar milijarda evrov, sledil je DAF s kaznijo v višini 750 milijonov evrov, nato Volvo/Renault z nekaj več kot 670 milijonov evrov in Iveco s 495 milijonov evrov.

Komisiji je takrat preostala le še preiskava Scanie, ki je poravnavo zavrnila. V švedskem podjetju, ki je v lasti nemškega Volkswagna, so takrat izrazili nestrinjanje z mnenjem komisije, zdaj pa so ob odločitvi iz Bruslja dejali, da jo bodo preučili in se morda nanjo tudi pritožili.

"Današnja odločitev pomeni konec naše preiskave dolgoletnega kartela, ki je trajal kar 14 let," je v današnji izjavi, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Omenjena podjetja so po ugotovitvah komisije namreč kršila pravila vse od leta 1997 do leta 2011.

Vestagerjeva je lani poleti razkrila, da so kaznovani proizvajalci načrt skovali v enem izmed "udobnih" bruseljskih hotelov. Srečanja so se udeležili vodilni menedžerji podjetij, ki so se nato redno srečevali, tudi ob robu različnih gospodarskih dogodkov.

Evropska komisija je preiskavo uvedla leta 2011 po tistem, ko so na nepravilnosti opozorili v podjetju MAN. Slednje je imelo v preiskavi priznano imuniteto in se je s tem izognilo kazni v višini 1,2 milijarde evrov.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce