Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Tudi tehnološki velikani so se na Kitajskem pridružili zaprtju svojih poslovalnic

Tudi tehnološki velikani so se na Kitajskem pridružili zaprtju svojih poslovalnic
January 30
07:53 2020

Google se je zaradi izbruha korona virusa, odločil za začasno zaprtje vseh svojih pisarn na Kitajskem, Hong Kongu in Tajvanu. Preostali tehnološki velikani, vključno z Amazonom in Microsoftom, so prav tako sprejeli ukrepe za zaščito svojega osebja pred okužbo.

Ta teden so svetovne korporacije na Kitajskem ustavile svoje poslovanje in svojemu osebju v tujini svetovale naj države ne obišče. Številni zaposleni so bili naprošeni, naj delo opravljajo od doma ali pa se odločijo za podaljšanje svojih počitnic ob lunarnem novem letu.

Pri Googlu so dejali, da zaustavljajo potovanja svojega osebja na Kitajsko in v Hong Kong, medtem ko so zaposlenim, ki so trenutno v državi svetovali čim prejšnji odhod in nato minimalno dvo tedensko delo od doma.

Apple je poročal o rekordnem četrtletju

Google ima na celinski Kitajski štiri pisarne, vseeno pa družba ni navedla koliko zaposlenih ima tam.

Čeprav Googlov iskalnik v komunistični Kitajski ni dovoljen, se njihove pisarne tam osredotočajo na prodajo in inženiring svojega oglaševalskega podjetja.

Tudi drugi svetovni tehnološki velikani, vključno z Microsoftom in Amazonom so napovedali sprejem podobnih ukrepov, saj poskušajo preprečiti širjenje smrtonosnega virusa.

"Zaradi izredne previdnosti do nadaljnjega omejujemo poslovna potovanja na oziroma izven Kitajske, hkrati pa naše zaposlene spodbujamo, da upoštevajo zdravstvene in varnostne smernice mednarodnih zdravstvenih agencij," je za medije sporočil tiskovni predstavnik Amazona.

V začetku tega tedna je Facebook postal prva večja ameriška družba, ki je svojemu osebju naročila naj se izogiba potovanjem na Kitajsko.

Medtem je General Motors postal najnovejši proizvajalec avtomobilov, ki je sporočil, da podaljšuje zaprtje svojih obratov zaradi podaljšanja novoletnih praznikov. Ameriška družba je tako dejala, da bodo njihove kitajske tovarne ostale zaprte do 9. februarja.

Toyota je v sredo sporočila, da bodo tudi njeni obrati na Kitajskem ostali zaprti do 9. februarja. Japonski izdelovalec avtomobilov je dejal, da so zaprtja v skladu z prometnimi zaporami, ki so jih uvedle kitajske oblasti, medtem ko družba ocenjuje svojo dobavno verigo.

Več drugih mednarodnih avtomobilskih podjetij, ki delujejo v mestu Wuhan, ki se je znašlo v epicentru izbruha, je že napovedalo, da sprejemajo ukrepe za vrnitev osebja v njihove matične države.

Francoska avtomobilska skupina PSA, japonska Honda in Nissan so vsi napovedali načrte za evakuacijo osebja in njihovih družin iz Kitajske. Wuhan je sicer sedmo največje mesto na Kitajskem in pomembno vozlišče za proizvodnjo motorjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce