Finančni trgi

Prispevki

Tuja podjetja opozarjajo na možnost odhoda iz Velike Britanije po brexitu

Tuja podjetja opozarjajo na možnost odhoda iz Velike Britanije po brexitu
June 27
06:52 2018

Vplivna podjetja iz ZDA, Kanade, Japonske in Indije so britansko vlado v skupni izjavi pozvale, naj poskrbi za čim bolj nemoten izstop države iz EU, saj bi lahko v nasprotnem primeru ogrozila za 100 milijard funtov trgovinske menjave. Posebej avtomobilski proizvajalci so v tem primeru izpostavili tudi ogroženost več tisoč delovnih mest.

Podjetja, kot so Nissan, Bombardier in Facebook, so izrazila zaskrbljenost, da Velika Britanija drvi proti neurejenemu brexitu, ki bi lahko močno poslabšal poslovno okolje v državi. Zaradi tega bi morali svoje investicije morda celo umakniti iz države, poročajo tuje agencije.

"Mednarodna podjetja, ki so veliko vlagala tako v EU kot posebej v Veliki Britaniji, pozivajo k hitremu napredku v pogajanjih na področjih, ki še niso razjasnjena. Rešitev kar največ preostalih nejasnosti postaja vsak dan pomembnejša," so opozorili v ponedeljkovi izjavi.

V veljavo so vstopile uvozne dajatve EU na ameriško blago

Poudarili so, da se zavedajo težavnosti iskanja rešitve glede meje z Irsko, a ponovili, da gospodarstvo ne bi smelo nositi posledic političnih težav. Za iskanje odgovorov na preostala vprašanja bi morali po njihovem mnenju izkoristiti tudi zasedanje Evropskega sveta, ki se bo začelo v četrtek v Bruslju.

Posebej zaskrbljeni so predstavniki avtomobilske industrije, ki so britansko vlado opozorili, da "za avtomobilsko industrijo brexit ne bo prinesel nikakršnih dividend". Če bi bil izstop iz EU zaznamovan s težavami, bi brez dela lahko ostalo več tisoč zaposlenih v avtomobilskih tovarnah.

Opozorili so, da se investicije že sedaj zmanjšujejo, nadaljnja negotovost pa lahko trend obrne le še bolj navzdol. Zelo jih skrbi tudi morebitna uvedba zamudnih mejnih postopkov, ki bi precej podaljšali čas dostave avtomobilskih delov iz drugih evropskih držav. "Če bo dobavna veriga prekinjena na meji, naših izdelkov ne bomo mogli proizvajati v Veliki Britaniji," je dejal menedžer pri BMW, pristojen za carine, Stephan Freismuth.

Konkretno odločitev je že sprejel španski infrastrukturni velikan Ferrovial, ki med drugim upravlja z londonskim letališčem Heathrow. Kot je sporočil danes, bo svoje družbe v tujini preselil iz Velike Britanije v Amsterdam, da bi ostale pod zakonodajo EU.

Tudi evropski bančni organ (Eba), ki ima za zdaj še sedež v Londonu, je evropske banke v ponedeljek pozval, naj okrepijo prizadevanja za odgovor na izzive v primeru scenarija popolnega brexita, če Velika Britanija in EU pred marcem 2019 ne bi uspela najti skupnega jezika glede pogojev izstopa in prehodnega obdobja.

V Veliki Britaniji je danes sicer začel veljati zakon o brexitu, ki je ključen za britanski odhod iz Evropske unije. Zagotavlja namreč pravno podlago za preklic zakona iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija postala članica povezave.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce