Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Turčija je tudi uradno vstopila v recesijo

Turčija je tudi uradno vstopila v recesijo
March 12
07:20 2019

Turčija je po uradni statistiki konec lanskega leta vstopila v recesijo. Turški statistični urad je tako sporočil, da se je gospodarstvo v lanskem zadnjem četrtletju na letni ravni skrčilo za 2,4 odstotka. Padec sledi 1,6 odstotnemu upadu v tretjem četrtletju, kar pomeni, da je država že drugo zaporedno četrtletje zabeležila negativno rast, to pa tudi tehnično izpolnjuje kriterije za začetek recesije.

Trgovinska vojna z ZDA je v tem obdobju sprožila strm padec vrednosti turške valute, zaradi česar se je močno podražil uvoz v državo. Obe državi se ne strinjata glede vrste vprašanj, med drugim o tem kako se bojevati proti teroristom islamske države v sosednji Siriji, turških načrtih za nakup ruskih raketnih obrambnih sistemov in temu kako kaznovati domnevne prevratnike, ki naj bi leta 2016 želeli prevzeti oblast diktatorju Recepu Erdoganu.

 

Turčija si hkrati želi izročitev turškega duhovnika, ki sedaj živi v ZDA in ga obtožuje terorizma in vohunjenja.

Bugatti je predstavil najdražje novo vozilo v zgodovini

Turška lira je v primerjavi z dolarjem lani izgubila kar 30 odstotkov vrednosti, s čimer se je za skoraj tretjino podražil uvoz v državo. To je centralno banko spodbudilo k dvigu obrestnih mer, zaradi česar se je zadolževanje močno podražilo.

Posledično je trpela prodaja avtomobilov in stanovanj, pod udarom pa se je znašla tudi industrijska proizvodnja. Podatki iz zadnjega četrtletja pomenijo, da je država v letu 2018 dosegla 2,6 odstotno gospodarsko rast, kar je najmanj po letu 2009 in označuje izrazito nasprotje glede na 7,4 odstotno rast doseženo v letu 2017.

Je najhuje mimo?

Novica prihaja v času ko si predsednik Erdogan prizadeva, da bi njegova stranka na lokalnih volitvah v ključnih mestih, kot sta Anakara in Istanbul ohranila svoj nadzor. Naraščajoče cene, zlasti hrane in visoka brezposelnost pa so glavne volilne teme.

Turški finančni minister Berat Albayrak je dejal, da je najhuje mimo in izrazil pričakovanje, da se bo gospodarstvo ob koncu letošnjega leta vrnilo k pozitivni rasti.

Kljub temu pa ekonomisti za letos pričakujejo slabe dosežke tega gospodarstva. "Čeprav se zdi, da je najhujše obdobje minilo, pa šibak prenos pomeni, da lahko za letos pričakujemo, da se bo BDP države zmanjšal za 2,5 odstotka," so zapisali pri družbi Capital Economics.

Vseeno so dodali, da so njihove ocene bolj pesimistične od drugih analitikov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce