Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Turčija kljub izjemni inflaciji v znižanje obrestnih mer

Turčija kljub izjemni inflaciji v znižanje obrestnih mer
December 17
06:52 2021

Turčija se je kljub izjemno visoki inflaciji in se hujši valutni krizi, ponovno odločila za znižanje osnovnih obrestnih mer. Njena centralna banka se je ob nenehnem pritisku diktatorja Recepa Erdogana, že četrti mesec zapored odločila za znižanje stroškov izposojanja.

Turška lira je tako izgubila kar 5,7 odstotka vrednosti in upadla na rekordno nizko raven. Erdogan je hkrati napovedal tudi 50 odstotno povišanje minimalne plače na 4250 lir (230 evrov), s čimer naj bi izravnali vpliv naraščajočih cen.

FED v hitrejše zmanjševanje spodbud od prejšnjih napovedi

Hkrati je prepričan, da bo znižanje obrestnih mer pomagalo ublažiti izjemno visoko inflacijo. To stališče je sicer v popolnem nasprotju z konvencionalno ekonomsko teorijo.

V izjavi so pri centralni banki svojo odločitev primerjali z odločitvami večjih zahodnih centralnih bank, ki so med pandemijo kitajske kuge ohranile nizke obrestne mere, da bi spodbudile gospodarsko rast.

V zadnjem letu je sicer za turke postalo vse težje načrtovati, varčevati ali porabiti denar za nakup vsakodnevnega blaga in storitev. Zaradi tega je že prišlo do več protestov v glavnem mestu Ankara in največjem mestu Istanbul.

Predsednik banke in njegovi zavezniki sicer pravijo, da bodo nižje obrestne mere spodbudile turški izvoz, naložbe in delovna mesta. Nasprotno velika večina ekonomistov meni, da je zniževanje obrestnih mer v trenutni situaciji, izjemno nepremišljeno. Prejšnji mesec je tako inflacija na letni ravni dosegla že 21,7 odstotka.

Običajno centralne banke v boju proti naraščajočim cenam zvišujejo obrestne mere, a ta pristop je diktator Erdogan označil za "mati in očeta vsega zla".

Čeprav je centralna banka poskušala okrepiti vrednost lire z uporabo svojih dolarskih rezerv za nakup valute, pa analitiki pravijo, da banka nima dovolj ognjene moči za zaustavitev zdrsa vrednosti domače valute.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles