Finančni trgi

Prispevki

Turizem nadaljuje rast, cene v hotelih previdno navzgor

Turizem nadaljuje rast, cene v hotelih previdno navzgor
September 07
07:34 2018

Slovenski turizem tudi v letošnjem letu beleži rast. Statistični podatki sicer niso povsem primerljivi z lanskimi, a na STO ocenjujejo, da se število turistov še povečuje. Hotelirji so stanje izkoristili za previdna zvišanja cen, destinacije pa morajo pristopiti k aktivnemu upravljanju turističnih tokov.

"Zagotovo gre za nadaljevanje rasti," je o letošnjem turističnem letu v pogovoru za STA pred letošnjim Blejskim strateškim forumom povedala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. Več o stopnji rasti bodo na STO lahko povedali, ko bodo na voljo prvi relevantni podatki za glavno sezono.

Cene v Evropi v tem tisočletju navzgor za 36 odstotkov, v Sloveniji za skoraj dve tretjini

Statistični podatki letošnjega leta sicer niso neposredno primerljivi z lanskimi. Statistični urad je namreč z začetkom leta začel uporabljati dva nova podatkovna vira in med drugim v mesečna poročila sedaj vključuje vse nastanitvene obrate, tudi tiste, ki imajo v svoji ponudbi manj kot 10 stalnih ležišč. Taki nastanitveni obrati so doslej o prenočitvah poročali le enkrat letno.

Dobri rezultati na področju turističnih prihodov in prenočitev so v zadnjem obdobju vplivali na boljše finančne kazalnike v panogi. Opogumili so se nekateri hotelirji, predvsem v Ljubljani in na Obali je zaznati "previdno zvišanje cenovne politike", je povedala Pakova.

Tudi v prihodnje glede na globalne napovedi na STO pričakujejo nadaljnje stopnje rasti, čeprav nekoliko bolj umirjene.

V letošnji poletni sezoni so se sicer znova pojavili očitki o prenatrpanosti nekaterih vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji. Na STO se tega problema lotevajo z izobraževanjem delavcev v turističnih destinacijah.

"Visoke rasti števila turistov so v skladu z načrtovanimi, za to smo si dolgo in močno prizadevali," je poudarila Pakova. Rešitev za prenatrpanost nekaterih najbolj priljubljenih točk na višku turistične sezone zato "gotovo ni v zmanjševanju števila turistov, saj je v Sloveniji še prostor za rast in razvoj," je menila.

"Rešitev je v ustreznem upravljanju tokov v sami turistični destinaciji - v preusmeritvi tokov z bolj na manj obremenjene točke, v oblikovanju produktov, ki so za goste privlačni vse leto, tudi v omejitvah obiska določenih atrakcij. In seveda v izboljšanju infrastrukture - pomembna je prometna ureditev, pomembni so javni prevozi, ustrezno parkiranje, usmerjanje tokov," je poudarila direktorica STO.

Upravljanje turističnih tokov je v prvi vrsti naloga posamičnih destinacij. "Tukaj imamo še veliko izzivov," je priznala sogovornica. Na STO sicer destinacije spodbujajo k aktivnemu pristopu, pripravljajo tudi določena izobraževanja na to temo.

Sama STO pa skrbi za to, da s promocijo spodbuja predvsem prihode izven glavne turistične sezone in obiske manj znanih destinacij. Pakova je kot primer izpostavila digitalno kampanjo Dva milijona razlogov, zakaj čutimo Slovenijo, ki poteka na spletnih družbenih omrežjih ter domačine in obiskovalce spodbuja, da delijo svoje najljubše skrite kotičke države.

Visoke stopnje rasti pa so še dodatno razgalile še eno akutno težavo slovenskega turizma, in sicer pomanjkanje kadrov. Turistični delavci so vrzeli letos večinoma pokrivali z delavci iz tujine. Se pa s kadrovskim pomanjkanjem soočajo tudi druge države v regiji in v svetu, je opozorila Pakova. Vprašanje je torej, kako dolgo se bodo slovenski ponudniki še lahko zanašali na pomoč z druge strani meje.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles