Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Twitter je poročal o najpočasnejši rasti prihodkov po letu 2013

Twitter je poročal o najpočasnejši rasti prihodkov po letu 2013
July 27
07:28 2016

Twitter je poročal o najpočasnejši četrtletni rasti prodaje v zadnjih treh letih, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco z naraščajočim številom spletnih socialnih medijev. Prihodki v drugem četrtletju so se povečali za 20 odstotkov na 547 milijonov evrov, kar je bila precej počasnejša rast od enakega lanskega četrtletja, ko so se prihodki družbe povišali za 61 odstotkov.

Vseeno je uspelo mikroblogerskemu spletnemu mestu četrtletne izgube iz 123 milijonov evrov v lanskem obdobju, zmanjšati na 97 milijonov evrov. Družba je poročala tudi o 3 odstotnem povišanju mesečno aktivnih uporabnikov, ki so pomembno merilo za oglaševalce.

Twitter bo omilil omejitve količine znakov pri objavah

Twitter ima tako trenutno 313 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov, kar je nekoliko več od 310 milijonov v letu 2015. "Še vedno verjamemo, da lahko z discipliniranim izvrševanjem naših prednostnih nalog, še naprej poganjamo trajno sodelovanje in rast občinstva v daljšem časovnem obdobju", je dejal finančni direktor Twitterja, Anthony Noto.

Delnice družbe so med trgovanjem po objavi rezultatov izgubile več kot 9 odstotkov vrednosti.

Povečevanje števila uporabnikov

Twitter povečuje svoja prizadevanja za privabljanje novih uporabnikov, v luči konkurence iz strani aplikacij, kot sta Snapchat in Instagram. V aprilu so tako pri Twitterju napovedali začetek partnerstva z Ameriško ligo NFL, dogovor tako predvideva predvajanje 10 tekem v prihajajoči sezoni. Medijski strokovnjaki so mnenja, da bi lahko imelo to pomemben vpliv na dolgoročno sodelovanje uporabnikov.

V pismu delničarjem je izvršni direktor družbe Jack Dorsey tako dejal: "Prepričani smo o načrtu za naš izdelek in zato že opažamo neposredno korist nedavnih sprememb, v povečanem sodelovanju in uporabi".

Kot so napovedali nekateri analitiki je Twitter doživel sezonsko pogojen dvig prihodkov iz naslova oglaševanja, ki so se povečali za 18 odstotkov na 486 milijonov evrov. A brez močne rasti uporabnikov, postane privabljanje novih oglaševalcev precej težje.

Razočarajoči rezultati so postavili pod vprašaj vodstvene sposobnosti Jacja Dorseya, ki je hkrati eden od ustanoviteljev družbe. Družbi se je kot izvršni direktor ponovno pridružil lansko leto kot del prizadevanj za preobrat v poslovanju socialnega medija v težavah. Twitter v svoji zgodovini še vedno ni uspelo doseči dobičkonosnosti. A Dorseyu je uspelo od prihodka v družbo dodati le 9 milijonov novih uporabnikov. Dorsey je sicer poizkusil spremeniti nekaj stvari s pomočjo, katerih bi socialno omrežje postalo bolj privlačno. Družba se je tako odločila za zrahljanje 140 znakovne omejitve sporočil in začela z prikazovanjem twittov v zaporedjih, ki bodo za uporabnike bolj zanimive in ne zgolj kronološko.

Toda analitiki menijo, da spremembe niso imele velikega vpliva. "Jasno je, da je preobrat v poslovanju še vedno v teku, odgovoriti pa je treba tudi na vprašanje ali želijo biti platforma za nišno ali masovno občinstvo," je dejal analitik pri družbi Monness, Crespi, Hardt & Co, James Cakmak. Podobno kritičen je tudi analitik iz družbe Moor Insights & Strategy, Patrick Moorhead: "Že leto dni je odkar je Jack Dorsey prišel nazaj v družbo, a do sedaj še ni videti začetka pobiranja družbe, ki bi zadovoljilo vlagatelje."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce