Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Uber bo kupil tekmeca na Bližnjem vzhodu

Uber bo kupil tekmeca na Bližnjem vzhodu
March 27
07:03 2019

Družba Uber, ki se ukvarja z prevoznimi storitvami je napovedala, da bo za 3,1 milijarde dolarjev kupila rivalsko družbo Careem iz Dubaja. Družba Careem je bila ustanovljena leta 2012 in deluje v 15 državah na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Aziji. Družba bo sicer še naprej delovala pod lastno blagovno znamko in bo postala podružnica Uberja.

"Gre za pomemben trenutek za Uber, saj še naprej širimo moč naše platforme po vsem svetu," je v izjavi dejal izvršni direktor Uberja, Dara Khosrowshahi. "Družba Careem je imela ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti urbane mobilnosti v mestih na Bližnjem vzhodu in je postala eden od najuspešnejših start-upov v regiji."

Ameriška centralna banka za leto 2019 ne predvideva dodatnih dvigov obrestnih mer

Soustanovitelj in izvršni direktor družbe Careem, Mudassir Sheikha bo prevzel vodenje družbe, ko bo dogovor - ki še vedno potrebuje regulativno odobritev - zaključen.

Debi na trgu

Objava prihaja sredi poročil, da se Uber pripravlja na uvrstitev svojih delnic na newyorško borzo. Tehnološko podjetje bi lahko bilo po ocenah analitikov po tržni kapitalizaciji vredno do 120 milijard dolarjev.

Hitra rast družbe Uber s katero so trg prevzeli tradicionalnim ponudnikom taksi storitev je pripeljala do polemik in se še naprej sooča z nasprotovanjem tako zasebnih voznikov, kot regulativnih organov v več državah sveta.

Podjetje se poleg tega sooča tudi s pravnimi postopki v ZDA in Veliki Britaniji zaradi klasificiranja svojih voznikov, kot samozaposlenih namesto kot delavcev zaposlenih v podjetju.

Serija škandalov v letu 2017 je dodatno vznemirila poslovanje družbe, vključno s trditvami o spolnem nadlegovanju, zlorabo zasebnih podatkov, uporabo prepovedane programske opreme za preprečevanje vladnih regulatorjev in prisilnem odstopu glavnega izvršnega direktorja Travisa Kalanicka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce