Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Uber določil ceno delnic ob splavitvi na borzi

Uber določil ceno delnic ob splavitvi na borzi
May 10
06:12 2019

Uber je določil ceno ob splavitvi svojih delnic na borzi v New Yorku, ki naj bi bila ena od največjih letošnjih prvih ponudb na trgu. Družba, ki upravlja z aplikacijo za taksi storitve je svoje delnice ocenila na 45 dolarjev na kos. Vrednost celotne družbe je tako ocenjena na 82 milijard dolarjev.

Cena je sicer na nižjem spektru pričakovanega razpona, ki je znašal med 44 in 50 dolarji, kar je znak, da so vlagatelji glede podjetja previdni.m Pri družbi sicer upajo, da jim bo v petek uspelo prodati 180 milijonov delnic.

Trump: Kitajska je prelomila dogovore v trgovinskih pogajanjih

Po mnenju analitikov, gre za najbolj odmevno prvo javno ponudbo delnic v ZDA, vse od splavitve delnic Facebooka pred sedmimi leti.

Delnice njihove rivalske družbe Lyft, so v marcu prišle na newyorško borzo po ceni 72 dolarjev za delnico, a so od takrat izgubile že tretjino cene. Pri Uberju se želijo izogniti tej usodi, vseeno pa družbi do sedaj ni uspelo ustvariti dobička, hkrati pa so opozorili, da jim morda nikoli ne bo uspelo doseči tega cilja.

Stalne izgube

Uber, ki je svojo pot začel leta 2009, je bil na zaseben trgu nazadnje ovrednoten na 76 milijard dolarjev. Družba pa je iskala vrednotenje vse do 120 milijard dolarjev.

Poleg osnovnega poslovanja taksi storitev, pri družbi razvijajo tudi avtomobile brez voznikov, imajo pa tudi storitev za dostavo hrane z imenom, Uber Eats.

V letu 2018 je družba dosegla 24 odstotno povišanje prihodkov in 37 odstoten dvig bruto rezervacij, vseeno pa je njihova prilagojena izguba - po upoštevanih davčnih ugodnostih - še vedno znašala kar 1,8 milijarde dolarjev.

V prvih treh mesecih letošnjega leta so vozniki Uberja opravili 1,5 milijarde potovanj, vseeno pa je družba poročala o neto izgubi v višini približno milijarde dolarjev.

Tudi konkurenčna družba Lyft v svoji zgodovini še ni dosegla dobička, lani so tako poročali o povečanju izgub na 911 milijonov dolarjev, medtem ko so izgube v letu 2017 znašale 688 milijonov dolarjev, vse se je zgodilo kljub rasti prihodkov, ki so dosegli 2,1 milijarde dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce