Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Uber je pred javno splavitvijo delnic opozoril da “morda ne bo dosegel dobičkonosnosti”

Uber je pred javno splavitvijo delnic opozoril da “morda ne bo dosegel dobičkonosnosti”
April 12
06:17 2019

Uber, aplikacija za skupno rabo vozil in dostavo, je opozorila, da "morda ne bo dosegla dobičkonosnosti", potem ko je končno sprostila podrobnosti o svojem načrtu za splavitev delnic na borzi. Te bodo tako uvrščene na newyorško borzo, posel pa naj bi po nekaterih ocenah dosegel kar približno 100 milijard dolarjev.

Pri družbi so sporočili, da je njihova zadnja letna prodaja narasla na 11,2 milijarde dolarjev, izgube pa so se zmanjšale na 3 milijarde dolarjev. Vseeno pa pri podjetju pričakujejo, da se bodo njihovi operativni stroški znatno povečali.

IMF: Svetovno gospodarstvo se nahaja v “občutljivem trenutku”

Družba hkrati ni razkrila kako bodo ocenili svoje delnice, ko jih bodo začeli prodajati javnim vlagateljem na borzi. Vseeno naj bi po mnenju strokovnjakov začetna cena delnice znašala med 48 in 55 dolarjev, kar pomeni, da bi lahko potencialna tržna vrednost 10 let stare družbe dosegla do 100 milijard dolarjev, kar bi bila največja prva javna ponudba delnic v letošnjem letu.

Pri Uberju se hkrati nadejajo, da bi prek splavitve delnic zbrali približno 10 milijard dolarjev kapitala.

"Močnejša ekipa"

Izvršni direktor družbe Dara Khosrowshahi, ki je zamenjal soustanovitelja družbe Travisa Kalanicka je v pismu zapisal: "V zadnjih 18 mesecih smo izboljšali naše upravljanje in nadzor odbora, zgradili močnejšo in bolj povezano vodstveno ekipo in opravili spremembe potrebne za zagotovitev, da kultura našega podjetja nagrajuje timsko delo in delavce spodbuda k dolgoročni zavezanosti."

Ko je Khosrowshahi v letu 2017 prevzel funkcijo izvršnega direktorja družbe, se je podjetje znašlo sredi težav zaradi številnih škandalov, vključno s toksičnim delovnim okoljem, ki ga je izpostavila nekdanja inženirka pri družbi Susan Fowler.

Družba se je poleg tega soočala s številnimi pravnimi vprašanji, vključno z vprašanjem ali so ljudje, ki delajo v podjetju uvrščeni med zaposlene in so zato upravičeni do plačanega dopusta, plačanih odmorov in minimalne plače.

Družba Uber je eden od tako imenovanih "samorogov" - podjetij podprtih z kapitalom zasebnih vlagateljev, ki je vredno več kot milijardo dolarjev, - ki letos nameravajo splaviti svoje delnice na borzi.

Vseeno pa se postavlja vprašanje, kakšen apetit imajo vlagatelji do teh podjetij, ki so na zasebnih trgih pritegnili visoko ovrednotenje, a do sedaj še niso ustvarila dobička.

Manjši tekmec Uberja, družba Lyft je bila prvi primer splavitve delnic, a je od začetka kotiranja delnic ob koncu marca vrednost njihovih delnic upadla za 15,2 odstotka na 61 dolarjev.

Medtem pa je družba Pinterest, virtualna beležka, določila vrednost svojih delnic med 15 in 17 dolarjev za kos, kar bi vrednost družbe ovrednotilo na 11,3 milijarde dolarjev, to pa je manj od 12 milijard dolarjev, na kolikor je bila družba ocenjena v njihovem zadnjem krogu financiranja v letu 2017.

Splavitev delnic Pinteresta, ki naj bi se zgodilo naslednji teden naj bi tako družbi pomagalo zbrati 1,2 milijarde dolarjev kapitala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce