Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Uber je v zadnjem četrtletju zabeležil izgubo v višini 1 milijarde dolarjev

Uber je v zadnjem četrtletju zabeležil izgubo v višini 1 milijarde dolarjev
May 31
06:09 2019

Uber je objavil izgubo v višini kar 1 milijarde dolarjev, potem ko je družba za delitev prevozov objavila svoje prve poslovne rezultate po splavitvi delnic na borzi. Četrtletno izgubo so zabeležili kljub 20 odstotnemu povečanju prihodkov, ki jih je bilo za 3,1 milijarde dolarjev in povečanju mesečno aktivnih uporabnikov na 93 milijonov.

Rezultati so bili v skladu z napovedmi mnogih analitikov in bi lahko ponudili nekaj zagotovil za prihodnjo dobičkonosnost družbe. Delnice družbe so sicer od začetka kotiranja na Wall Steetu 10. maja izgubile že skoraj 11 odstotkov vrednosti.

Zaskrbljenost o dolgotrajni trgovinski vojni je vplivala na padce globalnih delniških trgov

Družba je največje tehnološko podjetje iz doline silicija, ki je letos postalo javno, kar pa so storili v obdobju ko so trgi sredi razprodaje zaradi trgovinskih napetosti med Kitajsko in ZDA.

A družba se poleg tega sooča z močno konkurenco na področju aplikacij za taksi storitev in je bila prisiljena v dodatne stroške zaradi prijave novih voznikov in vzpostavitve dostavne storitve Uber Eats.

'Dolgo potovanje'

Finančni direktor družbe Nelson Chai je dejal, da je v zadnjem obdobju videl nekaj manj agresivno oblikovanje cen s strani konkurentov, med katerimi je tudi družba Lyft. Doadl je, da je Uber pripravljen na dodatno trošenje. "Ne bomo se obotavljali pri investiranju v zaščito našega tržnega položaja na svetovni ravni."

Družba ima poleg tega ambicije za selitev v električne skuterje, e-kolesa in celo letala, kar bi ljudem omogočilo, da prek svojih telefonov naročijo vožnje s temi prevoznimi sredstvi.

Med konferenčnim klicem ob objavi poslovnih rezultatov je vodja družbe Dara Khosrowshahi, dejal, da je razočarajoč začetek podjetja kot javne družbe le korak na "dolgem potovanju, v katerem bo Uber postal platforma za masovno gibanje ljudi in prevoz izdelkov po vsem svetu".

Prodajalci "na kratko"

Po objavi poslovnih rezultatov je cena delnic ostala skoraj nespremenjena, nato se je povišala za 1,6 odstotka, predenj je upadla na začetno raven.

Nekateri analitiki so izrazili svoje nelagodje glede tega ali bo podjetje sploh kdaj doseglo dobičkonosnost. Število vlagateljev, ki so ocenili, da bo cena delnic družbe v prihodnje padala - tako imenovano shortanje - se je v zadnjih dveh tednih precej povečalo.

Analitiki iz družbe Atlantic Equities, James Cordwell je dejal, da je pomanjkanje kakršnih koli napovedi za prihodnost v četrtkovi objavi rezultatov "malenkost razočarajoče".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce