Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Uber je zaradi pandemije napovedal široka odpuščanja delavcev

Uber je zaradi pandemije napovedal široka odpuščanja delavcev
May 07
06:37 2020

Družba Uber je napovedala, da bodo odpustili do 3700 zaposlenih za polni delovni čas, kar predstavlja približno 14 odstotkov njihove delovne sile, saj je njihovo poslovanje v času pandemije kitajskega virusa utrpelo hud udarec.

Izvršni direktor Dara Khosrowshahi se bo hkrati do konca leta odpovedal svoji osnovni plači v višini 1 milijona dolarjev. Najava sicer prihaja dan pred objavo četrtletnih rezultatov podjetja.

Uber se je sicer že pred pandemijo spopadal z težavami pri uravnoteženju svojega poslovanja, saj so v letu 2019 ustvarili kar 8,5 milijarde dolarjev izgube. Pri družbi so dejali, da bodo med najbolj prizadetimi njihov oddelek za podporo strankam in ekipe za zaposlovanje, kar bo hkrati povzročilo za 20 milijonov dolarjev odpravnin in drugih stroškov.

Elon Musk spet načenja živce delničarjev Tesle

Vodstvo družbe je v marcu opozorilo, da je podjetje na vročih mestih zabeležilo več kot 60 odstotni padec obsega storitev, čeprav se je obseg naročanja hrane prek storitve Uber Eats povečal.

"Ker ne vemo kako dolgo bo okrevanje trajalo, sprejemamo ukrepe za uskladitev svojih stroškov z velikostjo današnjega poslovanja," je podjetje v izjavi sporočilo v sredo.

Poslovanje družbe je močno odvisno od velikih mest, vključno z nekaterimi, ki jih je pandemija močno prizadela.

Lansko leto je tako družba na štirih uradnih metro področjih, vključno z New Yorkom, San Francisom in Londonom ustvarila 23 odstotkov denarja porabljenega na platformi.

Rekordne izgube delovnih mest

Analitik Dan Ives iz družbe Wedbush Securities je odpuščanja delavcev označil kot "boleča a potrebna", pri čemer je ugotovil, da se tako Uber , kot njegov tekmec Lyft srečujeta z dolgoročnimi težavami, saj se vse več ljudi zaradi strahu pred okužbo izogiba taksijem.

"Uber in Lyft se za naprej srečujeta z izjemnimi izzivi, saj bo nova realnost v dogledni prihodnosti verjetno spremenila poslovne modele teh podjetij in njihovih konkurentov," je zapisal v opombi.

V sredo je družba Lyft poročala o več kot 70 odstotnem padcu storitev na njihovi platformi, potem ko so v ZDA začeli veljati zakoni o karanteni. Pri družbi so dejali, da bodo sprejeli agresivne ukrepe za pomoč pri preživetju družbe.

Družba je prejšnji teden objavila načrte za odpuščanje približno 17 odstotkov svojih zaposlenih, kar znaša skoraj 1000 oseb, na neplačan dopust bodo poslali še dodatnih 300 zaposlenih, zmanjšali pa naj bi tudi plače vodstvenih delavcev.

"Soočamo se z novo realnostjo," je dejal soustanovitelj družbe Logan Green. "Pričakujemo, da bo povpraševanje po naši platformi v bližnji prihodnosti na precej nižjih nivojih."

Zmanjšanja obsega poslovanja so znak, da se vpliv zaustavitev še naprej širi po ameriškem gospodarstvu, ekonomisti pa tako zdaj pričakujejo daljšo gospodarsko upočasnitev in ne več hitre oživitve.

V sredo je obdelovalec podatkov o plačah ADO poročal, da so zasebni delodajalci v ZDA prejšnji mesec ukinili rekordnih 20,2 milijona delovnih mest, kar je več kot dvakrat toliko kot med zadnjo finančno krizo v letu 2008.

"Izguba delovnih mest je na doslej nikoli videni ravni," je dejal Ahu Yildirmaz iz raziskovalnega inštituta ADP.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce