Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Uber je zaustavil razvoj samovozečih tovornjakov

Uber je zaustavil razvoj samovozečih tovornjakov
July 31
07:34 2018

Družba Uber je sporočila, da so prenehali razvijati samovozeče tovornjake, da bi vso svojo pozornost namenili izključno tehnologiji avtonomne vožnje za avtomobile. Uber je sicer svoj programa samodejne vožnje začel v letu 2016 z ekipo s sedežem v San Franciscu.

Podjetje ki se ukvarja z taksi storitvami je v začetku letošnjega leta tako proslavljala dosežek, prve dostavljene komercialne pošiljke na svetu, ki jo je izvedel samovozeči tovornjak. Takrat je opravil 193 kilometrov dolgo pot po avtocesti v Koloradu z polnim priklopnikom piva Budweiser.

Amazon je v zadnjem četrtletju ustvaril rekordne dobičke

Sama ideja samovozečih tovornjakov je bila prvotno, po navedbah Uberjeve skupine Advanced Technologies (ATG), namenjena izboljšanju varnosti in učinkovitosti transportne industrije.

"Verjamemo, da je najboljša pot naprej, če energijo in strokovno znanje naše celotne ekipe uporabimo za razvoj samovozečih avtomobilov," je v izjavi zapisal vodja ATG-ja Eric Meyhofer.

Oddelek Uber Freight, ki ponuja storitve lastnikom tovornjakov in špediterskim podjetjem, zaradi poteze ne bo prizadet.

Uberjev razvoj tehnologije avtonomne vožnje sicer ne poteka brez težav. Marca je tako družba sporočila, da začasno prekinja testiranja samovozečih avtomobilov za vso Severno Ameriko potem ko je prišlo med preizkusom do nesreče z smrtnim izidom. Takrat je 49 letno žensko na ulicah mesta Tempe v Arizoni, povozil samovozeči avtomobil.

Nesreča s smrtnim izidom je prišla leto dni zatem ko je Uber iz cest umaknil vsa svoja testna vozila, potem ko je v še eni nesreči njihovo vozilo končalo na svojem boku. Peščica Uberjevih samovozečih avtomobilov se je sicer po nesreči v marcu sedaj vrnila na ceste v mestu Pittsburgh.

Samovozeči avtomobili so sicer že dlje časa čaščeni kot prihodnost prevozniške industrije, hkrati pa naj bi zmanjšali tudi število prometnih nesreč. Druga podjetja, kot so Ford General Motors, Mercedes-Benz in Bosch so v tem času močno povečala svoje naložbe v razvoj samovozečih vozil.

A med skeptiki se sedaj pojavljajo opozorila, da se tehnologija uporablja, predenj je za to dozorela.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce