Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Uber v drugem četrtletju z rekordno izgubo

Uber v drugem četrtletju z rekordno izgubo
August 09
06:44 2019

Delnice družbe Uber so v četrtek utrpele visok padec vrednosti, potem ko je družba za taksi vožnje razkrila številke o poslovanju, ki niso izpolnile pričakovanj. Rast prihodkov se je upočasnila zaradi močne konkurence, kar je vodilo do največje zabeležene četrtletne izgube za družbo v njihovi zgodovini.

Uber in njihova konkurenčna podjetja porabljajo ogromna sredstva za širitev svoje dejavnosti, vseeno pa je šef podjetja Dara Khosrowshahi dejal, da se konkurenčni pritiski umirjajo.

To vseeno ni pomagalo zaustaviti padanja cen delnic družbe, ki so v urah po uradnem zaprtju borz zdrsnile navzdol za kar 13 odstotkov.

Kitajski izvoz se je julija presenetljivo povečal

V sredo je tekmec družbe Uber, Lyft poročal o poslovnih rezultatih, ki so bili na splošno v skladu z pričakovanji na Wall Streetu, zato so vlagatelji pričakovali, da bo tudi Uber poročal o pozitivnih rezultatih.

A to se ni zgodilo, saj je družba izgubo v treh mesecih do konca junija povečala na kar 5,2 milijarde dolarjev, medtem ko je izguba v enakem lanskem obdobju dosegala 878 milijonov dolarjev. Številke sicer odražajo 3,9 milijarde dolarjev stroškov za plačilo odškodnine izplačane v delnicah, povezane z uvrstitvijo na borzo v začetku letošnjega leta.

Skupni prihodki družbe so se povečali za 14,4 odstotka na 3,2 milijarde dolarjev, vseeno pa niso dosegli povprečnih ocen analitikov, ki so napovedovali prihodke v višini 3,4 milijarde dolarjev. Stroški družbe so se v četrtletju strmo povečali za 147 odstotkov na 8,7 milijarde dolarjev, v kar je všteto močno povečanje stroškov za raziskave in razvoj.

Khosrowshahi je medtem dejal, da se je začelo konkurenčno okolje racionalizirati, kar je vodilo v "postopno izboljšanje stanja" glede na prvo četrtletje. Medtem ko družba nadaljuje z agresivnim investiranjem, pa naj bi manj porabili za promocije in spodbude za osvajanje tržnega deleža.

Uber in Lyft sta se v preteklosti za privabitev strank opirala na subvencije, zato sta veliko vlagala v širitev področja poslovanja v panoge, kot so dostava hrane in avtonomna vozila.

Uber, ki je pred splavitvijo delnic na Wall Streetu priznal, da morda nikoli ne bo prinesel dobička, skuša vlagatelje prepričati, da rast ne bo prišla samo iz strani storitev vožnje, temveč tudi iz naslova logističnih storitev in dostave hrane.

Obseg bruto rezervacij, ki je merilo skupne vrednosti voženj pred stroški voznikov in drugimi stroški, se je glede na lansko leto povečalo za 31 odstotkov na 15,76 milijarde dolarjev, kar je bilo nekoliko manj od napovedi analitikov, ki so pričakovali prihodke v višini 15,8 milijarde dolarjev.

Število mesečno aktivnih uporabnikov, se je po vsem svetu povečalo na 99 milijonov, medtem ko jih je bilo ob koncu prvega četrtletja 93 milijonov, leto dni nazaj pa 76 milijonov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce