Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Umiritev napetosti je spodbudila rast trgov

Umiritev napetosti je spodbudila rast trgov
January 09
07:14 2020

Azijske delnice so v četrtek pridobile na vrednosti, nafta pa je po zmanjšanju napetosti med Iranom in ZDA malenkost zrasla. Vlagatelji so tako svoje pozicije umikali iz varnih zavetij.

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj odgovoril na nočni napad iranskih sil na ameriške baze v Iraku z sankcijami in ne z dodatnimi vojaškimi akcijami. Hkrati Iran ni napovedal dodatnih akcij, kot odgovor na ameriški napad z brezpilotnim letalom v katerem je bil ubit njihov glavni snovalec nestabilnosti v regiji.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske se danes pridobil 1 odstotek vrednosti, enako vrednost pa sta po izgubah v sredo, pridobila tudi kitajski indeks Shanghai Composite in Hongkonški Hang Seng.

Japonski indeks Nikkei je pridobil 1,8 odstotka vrednosti in dosegel najvišjo letošnjo raven, medtem ko so avstralske delnice kljub 1 odstotni rasti ostale malo pod decembrskim rekordnim nivojem.

Po napadu Irana na ameriške baze v Iraku so poskočile cene nafte

"Mislim, da je današnja rast posledica olajšanja," je dejal Shane Oliver iz družbe AMP Capital v Sydneyju. "Včeraj so se vlagatelji bali najhujšega, saj so pričakovali stopnjevanje napetosti. Novice prek noči pa so pokazale, da se situacija umirja, saj je Trump umiril žogico," je dejal, "kar so vlagatelji videli kot bistveno zmanjšanje tveganja za vojno."

Investitorji so se odločili za prodajo varnega japonskega jena in ga v primerjavi z dolarjem poslali na nivo 109,25 jena za dolar, kar je najnižja raven v zadnjih dveh mesecih.

Cena nafte se je vrnila na nivoje pred zadnjo zaostritvijo razmer med ZDA in Iranom. Cena nafte znamke Brent se je okrepila na 65,84 dolarja za sod, kar je približno enak nivo kot ob začetku leta.

Zlato je izgubilo nekaj velikega dobička ustvarjenega v sredo, a ostaja na višjem nivoju kot pred zaostritvijo napetosti, saj bojazen med vlagatelji še ni povsem izginila. Za unčo zlata je bilo tako treba odšteti 1560 dolarjev.

Na Wall Streetu se je včeraj vrednost delnic povečala, pri čemer je največ pridobil tehnološki indeks Nasdaq, ki je zrasel za 0,67 odstotka. Na drugi strani sta indeks S&P 500 in Dow Jones pridobila približno pol odstotka vrednosti.

Ameriške državne obveznice, ki so se prav tako vrnile na prejšnje nivoje, saj je donosnost na 10 letne obveznice dosegla 1,8598 odstotka.

Apetit za tveganje je bil očiten tudi na valutnih trgih, saj je kitajski juan v primerjavi z dolarjem pri nivoju 6,9283 juana za dolar, dosegel najvišjo vrednost v zadnjih petih mesecih.

"Vse je v redu - tako pravi Donald Trump! Takšno je današnje razpoloženje," je po včerajšnjem optimističnem tvitu ameriškega predsednika dejal analitik Moh Siong Sim iz Bank of Singapore. "Mislim, da si nobena stran ne želi dodatnega stopnjevanja napetosti, zato je prišlo do umiritve razmer."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce