Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Umrl je predsednik skupine Samsung Lee Kun-Hee

Umrl je predsednik skupine Samsung Lee Kun-Hee
October 26
07:05 2020

Predsednik največjega konglomerata v Južni Koreji skupine Samsung, Lee Kun-Hee je umrl v starosti 78 let. Lee je majhno špeditersko podjetje svojega očeta pomagal razviti v gospodarsko elektrarno, ki se je razširilia na področja, kot so zavarovalništvo in ladjarstvo. Hkrati je v njegovem času Samsung Electronics, postalo eno od največjih tehnoloških podjetij na svetu.

Lee je bil hkrati najbogatejši človek v Koreji, njegovo premoženje pa je po podatkih družbe Forbes znašalo 21 milijard dolarjev (17,7 milijarde evrov). Pri Samsungu so dejali, da je njihov predsednik umrl v nedeljo v družinskem krogu, pri čemer pa niso navedli natančnega vzroka smrti. Lee je sicer od leta 2014 zaradi srčnega napada živel v oskrbi.

"Vsi pri Samsungu bomo cenili njegov spomin in bili hvaležni za pot, ki smo jo delili z njim," so sporočili iz družbe.

ZN: Svetovna trgovina počasi okreva, prihodnost negotova

Lee Kun-Hee je bil tretji sin Lee Byung-chula, ki je družbo Samsung ustanovil leta 1938. Družinskemu podjetju se je Lee pridružil leta 1968, medtem ko je predsedovanje nasledil v letu 1987, ko je umrl njegov oče.

Takrat je Samsung slovel kot proizvajalec poceni in nekakovostnih izdelkov. A pod njegovim vodstvom so v podjetju uvedli korenite reforme. Lee je zaslovel z svojim govorom zaposlenim v družbi leta 1993, ko je dejal: "Spremeniti moramo vse, razen naših žena in otrok." Podjetje je nato zažgalo svojo celotno zalogo 150,000 mobilnih telefonov.

Lee je redko govoril za medije in je slovel kot samotar, zato si je prislužil vzdevek "kralj puščavnikov".

Samsung se sicer največji južnokorejski čaebol - družinski konglomerat, ki predvladujejo v gospodarstvu te države.

Čaeboli so po drugi svetovni vojni pomagali probraziti gospodarstvo Južne Koreje, vendar so že dolgo obdolženi nejasnega političnega in poslovnega delovanja. Lee Kun-Hee je bil tako dvakrat obsojen zaradi kaznivih dejanj, vključno z podkupovanjem nekdanjega predsednika države Roh Tae-wuja.

Leta 2008 je Lee odstopil s položaja predsednika Samsunga, potem ko je bil obtožen utaje davkov in poneverbe. Zaradi utaje davkov mu je nato sodišče izreklo 3 letno zaporno kazen, a je nato leta 2009 prejel predsedniško pomilostitev in vodil uspešno kandidaturo Južne Koreje za gostitev zimskih olimpijskih iger v letu 2018.

Na mesto predsednika skupine Samsung se je nato vrnil v letu 2010, vendar pa ga je srčni napad v letu 2014 priklenil na posteljo.

Njegov sin Lee Jae-yong je oslužil kazen v zaporu zaradi svoje vloge pri podkupovalnem škandalu, ki je sprožil odstavitev takratnega predsednika skupine Park Geun-hyeja s funkcije v letu 2017. Prejšnji mesec so sicer tožilci zoper njega vložili nove ovadbe zaradi njegove vloge pri združitvi iz leta 2015.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles