Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Upanje na ukrepe centralnih bank je pomagalo pri rasti svetovnih delniških trgov

Upanje na ukrepe centralnih bank je pomagalo pri rasti svetovnih delniških trgov
July 23
06:06 2019

Pričakovanja, da bosta Evropska centralna banka in Ameriške centralna banka znižali obrestne mere, so na svetovni ravni spodbudile rast vrednosti delnic, medtem ko se je vrednost britanskega funta znižala zaradi zaskrbljenosti, da bo verjetni novi britanski premier Boris Johnson, državo popeljal v izhod iz Evropske Unije brez dogovora.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic je tako danes pridobil 0,15 odstotka vrednosti. Na drugi strani je glavni japonski indeks Nikkei pridobil 0,95 odstotka vrednosti.

Kitajski indeks Shanghai Composite je zrasel za 0,2 odstotka, avstralske delnice pa so pridobile 0,4 odstotka. Južnokorejski indeks Kospi je zrasel za 0,45 odstotka.

Glavni borzni indeks na Wall Streetu S&P 500 je včeraj dosegel novo rekordno vrednost, k čemur so najbolj pripomogla pričakovanja, da bo Fed na svoji naslednji seji o politikah, ki bo potekala med 30. in 31. julijem, znižala obrestne mere.

Trgi so v nov teden vstopili z padci vrednosti

Evropske delnice so včeraj nekoliko pridobile na vrednosti, saj večina pričakuje, da bo Evropska centralna banka v četrtek znižala obrestne mere za 10 bazičnih točk. A ker olajševalni ukrepi centralnih bank niso več nova novica, so bili tržni dobički omejeni.

"Verjetnost lajšanja s strani Feda podpira delniške trge, vseeno pa je bila verjetnost znižanja obrestnih mer za 25 bazičnih točk, večino že všteta v cene delnic," je dejal Soičiro Monji iz družbe Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

Na valutnih trgih je britanski funt izgubil 0,1 odstotka vrednosti in dosega nivo 1,2465 dolarja. Valuta se je znašla pod pritiskom potem, ko je vse bolj jasno, da bodo konzervativci za novega vodjo stranke izvolili evroskeptičnega Borisa Johnsona, ta pa bo na mestu predsednika vlade nadomestil Thereso May. Rezultat teden dni trajajočih internih volitev stranke bo znan danes.

Nekateri vlagatelji so zaskrbljeni, da bi lahko Johnson Veliko Britanijo 31. oktobra iz Evropske unije izvlekel brez trgovinskega dogovora, čimer bi pomiril antievropske člane svoje konzervativne stranke.

Medtem je evro v primerjavi z dolarjem upadel pod nivo 1,12, za kar je odgovorna predvsem možnost znižanja obrestnih mer iz strani ECB.

Cene surove nafte so se po dveh dneh visoke rast zaradi povečanih napetosti na Bližnjem vzhodu, danes zvišale za le malenkost. Surova nafta znamke Brent se je tako podražila za zgolj 0,08 odstotka na 63,31 dolarja za sod, medtem ko je cena v ponedeljek narasla za 1,2 odstotka, saj se je pojavila zaskrbljenost glede morebitnih motenj v dobavi po iranskem zasegu britanskega tankerja ob koncu prejšnjega tedna.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce