Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Upočasnjevanje kitajske rasti bi lahko državo prisililo k sprejetju trgovinskega dogovora z ZDA

Upočasnjevanje kitajske rasti bi lahko državo prisililo k sprejetju trgovinskega dogovora z ZDA
November 21
09:31 2019

Upočasnjeno kitajsko gospodarstvo bi lahko Peking prisililo k sprejemu trgovinskega dogovora z ZDA, ki si ga ne želijo. "Sumim, da čedalje bolj izrazita upočasnitev kitajskega gospodarstva, skupaj z nedavnimi podatki o zaposlovanju, ki kažejo na nadaljnjo moč v ameriškem gospodarstvu, izvaja močen pritisk na Kitajsko, da slej kot prej sprejme trgovinski dogovor," je dejal Richard Koo iz družbe Nomura Research Institute v Tokiju.

Kitajska, ki je drugo največje gospodarstvo sveta je v tretjem četrtletju dosegla šest odstotno gospodarsko rast, kar je najmanj odkar je država od leta 1993 začela voditi to statistiko. Rast naj bi se v prihodnjem letu upočasnila na 5,8 odstotka, saj jo zavirata trgovinska vojna in naraščajoče stopnje dolga, so v svojih oktobrskih svetovnih gospodarskih izgledih zapisali pri Mednarodnem denarnem skladu.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

Pod pritiskom so se znašli tudi kitajski delniški trgi. Glavni indeks na borzi v Šanghaju je tako odkar so ZDA 1. marca lani uvedle prve uvozne dajatve na kitajsko blago, izgubil 11,1 odstotka vrednosti. Za primerjavo je glavni ameriški borzni indeks S&P 500 v enakem obdobju pridobil 14,9 odstotka vrednosti.

Ljudska banka Kitajske je ta teden sprejela številne ukrepe za boj proti padcu, vključno z znižanjem dveh ključnih obrestnih mer. V sredo je tako banka prvič v zadnjih štirih letih znižala posojilno obrestno mero. Dan pred tem pa je znižala tudi sedemdnevni odkupni tečaj.

Kitajsko ministrstvo za finance je ZDA pozvalo naj odpravi uvozne dajatve, ki sedaj pokrivajo za 350 milijard dolarjev kitajskega izvoza, kot del prve faze trgovinskega dogovora. V torek pa je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil, da bo dvignil uvozne dajatve na kitajsko blago, če obema stranema ne bo uspelo dokončati sporazuma.

"Kitajska bo morala sprejeti trgovinski dogovor, ki bo všeč meni," je Trump sporočil med tiskovno konferenco na seji vlade v torek. Dodal je še, da bo "tarife še povišal", če dogovor ne bo dosežen.

Trump je že večkrat dejal, da moč ameriškega gospodarstva, ki je v tretjem četrtletju na letni ravni raslo po skoraj 2 odstotni stopnji, krepi njegov pogajalski položaj. Drugi podatki, vključno z nedavnimi raziskavami storitvenega sektorja, ki predstavlja približno 70 odstotkov ameriškega gospodarstva in maloprodajna poraba, pa tudi kažejo na veliko odpornost gospodarstva.

Tudi, če ne bo prišlo do uveljavitve trgovinskega dogovora, pa je malo verjetno, da bo dogovor ponudil veliko podpore kitajskemu gospodarstvu, pravi Julian Evans-Pritchard iz družbe Capital Economics.

V sporočilu svojim strankam je tako v sredo zapisal, da se zdijo ZDA nepripravljene za "bistveno znižanje uvoznih dajatev" in je največ na kar lahko Kitajska upa "ukinitev septembrskih uvoznih dajatev, kar bi pomenilo odpravo zgolj šestine povečanja povprečnih ameriških uvoznih dajatev na kitajsko blago od začetka lanskega leta."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce