Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Upravni odbor Renaulta bo odločal o usodi Carlosa Ghosna

Upravni odbor Renaulta bo odločal o usodi Carlosa Ghosna
November 22
07:39 2018

Nissanov upravni odbor se bo sestal v četrtek, da bi razpravljali o tem ali bodo iz mesta predsednika družbe odstranili Carlosa Ghosna, potem ko je bil le ta aretiran zaradi domnevnih finančnih zlorab. Večina analitikov pričakuje, da se bo odbor odločil za razrešitev Ghosna.

Nissan ga je sicer obtožil, da je podcenil svoje prihodke in uporabil sredstva družbe za lastno uporabo. A nekateri potezo vidijo kot del prizadevanj podjetja, da bi v zavezništvu z Renaultom in Mitsubishijem, ki ju prav tako vodi Ghosn, prišlo do uravnovešenja moči.

Aretiran je bil predsednik skupine Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn

Z aretacijo v Braziliji rojenega poslovneža, pomembne osebe v industriji, je ta teden celotno avtomobilsko panogo pretresel hud šok. 64-letniku pripisujejo zasluge za preobrat poslovanja tako Nissana kot Renaulta, hkrati pa je bil prav on arhitekt povezovanja med tremi družbami, kjer ima Renault prevladujoč vpliv.

Kakšne so obtožbe?

Nissan je Ghosna obtožil "pomembnih prekrškov", vključno z slabim poročanjem o svojem plačilnem paketu in osebni uporabi premoženja družbe. V ponedeljek je družba sporočila, da že več mesecev opravlja notranjo preiskavo, ki jo je sprožil žvižgač. Istočasno z Ghosnom je bil aretiran tudi visoki izvršni direktor pri Nissanu Greg Kelly, ki naj bi bil po besedah Nissana "globoko vpleten" v kaznivo ravnanje.

Tožilci so dejali, da sta se tajno dogovarjala za podcenjevanje Ghosnovih prihodkov, začenši v letu 2010. Ghosna zaenkrat še niso obtožili in ostaja v priporu na Japonskem.

Kakšen je bil odziv?

Izvršni direktor Nissana Hiroto Saikava je dejal, da čuti "ogorčenje" in "nezadovoljstvo". Dejal je, da bo Nissan sedaj poizkušal "stabilizirati položaj in normalizirati vsakodnevne operacije" za zaposlene in poslovne partnerje.

Tako Nissan kot Mitsubishi sta sicer predlagala umik Ghosna iz mesta predsednika družbe. Pri Renaultu so dejali, da no Ghosn zaenkrat ostal predsednik in izvršni direktor, vseeno pa so imenovali začasnega namestnika izvršnega direktorja, ki bo prevzel vodenje avtomobilskega proizvajalca.

Francoski finančni minister Bruno Le Marie je dejal, da Ghosn "ni več sposoben" voditi proizvajalca avtomobilov, v katerem ima država 15 odstotni delež. Vseeno je dodal, da je partnerstvo z Nissanom v interesu Francije in Japonske ter obeh podjetij.

Trg novic ni sprejel dobro. Delnice Nissana so v tem tednu izgubile več kot 5 odstotkov vrednosti, medtem ko so Renaultove ta teden padle za več kot 8 odstotkov.

Ali bo zavezništvo preživelo?

Ghosn je predsednik in glavni izvršni direktor strateškega zavezništva Renault-Nissan-Mitsubishi. A sedaj postaja usoda tega partnerstva po razkritjih nejasna. Kljub temu, da družba proda manj vozil ima Renault 43 odstotni lastniški delež v Nissanu, medtem ko ima Nissan v Renaultu samo 15 odstotni lastniški delež.

Ghosn si je pred aretacijo prizadeval, da bi ta lastniški delež povečali, saj naj bi imel načrte za združitev med Renaultom in Nissanom, čemur pa je upravni odbor Nissana nasprotoval. Vseeno pa po nekaterih virih popolna združitev ni bila nikoli v načrtih.

Direktor Nissana gospod Saikava sicer vztraja, da dogodek ne bo vplival na partnerstvo. A na drugi strani je glavni izvršni direktor Mitsubishija, Osamu Masuko dejal, da bo zavezništvo brez gospoda Ghosna težko upravljati.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce