Finančni trgi

Prispevki

Uvoznikom se obetajo razbremenitve pri plačevanju DDV

Uvoznikom se obetajo razbremenitve pri plačevanju DDV
August 25
07:43 2015

Uvozniki lahko leta 2016 pričakujejo poenostavitve pri obračunavanju in plačevanju davka na dodano vrednost (DDV) pri uvozu blaga. Na finančnem ministrstvu predlagajo, naj se DDV pri uvozu obračuna na podlagi davčnega obračuna in ne več kot dajatev neposredno ob uvozu blaga. Uvoznikom torej ne bo treba več financirati uvoznega DDV.

Po veljavni zakonodaji se DDV ob uvozu pobira, kot da bil bil uvozna dajatev. Obračuna ga carinski organ in se ga plačuje v skladu s carinskimi predpisi, odbitek pa lahko zavezanec uveljavi prek obračuna DDV.

Po podatkih za leto 2014 se v državni proračun steče za skupaj 769 milijonov evrov DDV iz uvoza letno, del tega zneska pa nato zavezanci v 21 dneh dobijo povrnjenega kot vračilo presežka DDV v davčnem obdobju.

Rekordni uvoz napihnil trgovinski primanjkljaj ZDA

Na ministrstvu za finance so zdaj pripravili takšne spremembe zakona o DDV, da uvoznikom ne bo treba več financirati uvoznega DDV. Potrebnega zneska namreč ne bodo plačali že pri uvozu, ampak se bo plačilo opravilo prek obračuna DDV, ki ga mora zavezanec predložiti za predpisano obdobje.

Spremenjen način obračunavanja in plačevanja DDV pri uvozu blaga predstavlja za gospodarske subjekte velike koristi, piše v obrazložitvi predloga novele zakona, ki je še do 4. septembra v javni obravnavi. To še posebej velja za velike uvoznike in neto izvoznike, saj jih uvoz ne bo več finančno obremenjeval, ampak bo predstavljal le administrativno operacijo.

Novela zakona bo po načrtih uveljavljena s 1. januarjem 2016, vendar je zaradi potrebnih prilagoditev informacijskih sistemov davčnih zavezancev in davčnega organa predvideno, da se bo spremenjena ureditev uporabljala od 1. julija 2016 dalje.

Vir: STA

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce