Finančni trgi

Prispevki

V Cimosu še upajo na uspešno prodajo podjetja

V Cimosu še upajo na uspešno prodajo podjetja
January 30
08:39 2017

Pred torkom, ko se izteče rok za izpolnitev vseh odložnih pogojev za nakup 92-odstotnega deleža Cimosa italijanskemu skladu Palladio Finanziaria, je vodstvo koprske družbe za danes sklicalo skupno izjavo o dolgoročnem uspešnem sodelovanju z vodstvom hrvaškega dela skupine. Oboji upajo na rešitev zapleta in uspešno prihodnost Cimosa.

Odprta vprašanja med Slovenijo in Hrvaško doslej nikoli niso vplivala na delo in dobre odnose med zaposlenimi Cimosa, danes pa posredno predstavljajo grožnjo za obstoj in prihodnost več tisoč delovnih mest, opozarjajo v Kopru.

V torek se namreč izteče rok, ki ga je Palladio Finanziaria določil za izpolnitev vseh odložnih pogojev za nakup 92-odstotnega deleža Cimosa, med katerimi je glavni dogovor glede odprte tožbe na Hrvaškem.

Čehi objavili prevzemno ponudbo za Palomo

Hrvaška Agencija za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) toži Cimos zaradi terjatve iz 90. let, ko je Cimos pri Riječki banki najel 20 milijonov evrov posojila. Skupaj z obrestmi je ta znesek narasel na 57 milijonov evrov, kolikor znaša tudi tožbeni zahtevek DAB.

Po neuradnih informacijah časnika Jutarnji list naj bi slovenska stran za razrešitev spora predlagala poravnavo v višini pet milijonov evrov, vendar ponudba po besedah hrvaškega ministra za državno premoženje Gorana Marića ne izpolnjuje zahtev. Slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v petek sicer izrazil optimizem, da je dogovor moč doseči do torka.

Tako bo verjetno vse do torka pod vprašajem ostala sklenitev 110 milijonov evrov vredne prodajne transakcije, kjer je na tnalu še mnogo več. Propad prodaje Italijanom bi namreč utegnil Cimos pahniti v stečaj, s čimer bi ogrozili tudi prihodnost skoraj 4400 zaposlenih, od tega 1600 samo v matični družbi v Kopru.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce